Zandsculpturen op de Veluwe
Op een unieke locatie op de Veluwe is de Beeldentuin te Garderen te vinden. Niet alleen zijn hier beelden van steen te bewonderen, ook is hier een ruim aanbod aan …
Startplaats: Voorthuizen, Gelderland | knooppuntroute
Fietsroute
61 Km (± 4:04 ) | Gelderland | Het weer op de route 0 °C 0bft
In Gelderland liggen een aantal steden die in de tijd van de Hanze belangrijk waren. Twee daarvan zijn Doesburg en Zutphen. In de Hanzetijd vervulden beide steden belangrijke bestuurlijke en economische functies. De Martinikerk in Doesburg getuigt nog van de voorspoed die deze stad meemaakte. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog was Doesburg een deel van de vroegere welvaart kwijt en werd het een meermalig strijdtoneel in het conflict. Ook na de Tachtigjarige Oorlog was de stad niet vrij van oorlogsgeweld. Vooral de Tweede Wereldoorlog heeft verwoesting gebracht aan een aantal gebouwen, maar deze zijn zorgvuldig gerestaureerd. Mede hierdoor is het historische centrum goed intact gebleven.
Na Doesburg fiets je in de richting van Zutphen, een van de oudste steden van Nederland en al ruim 1700 jaar continu bewoond. In de Romeinse tijd was het een Germaanse nederzetting en sindsdien is de plaats uitgegroeid tot een middelgrote stad. Veel huizen in de stad dateren nog uit de 14de eeuw. In die periode zijn veel woningen van steen gebouwd door een aantal grote stadsbranden. Bij een pestepidemie werden alle Joodse inwoners gedood omdat de bevolking dacht dat zij achter de epidemie zaten. Net als Doesburg was ook Zutphen meerdere malen een strijdtoneel gedurende de Tachtigjarige Oorlog. Dit leidde tot het zogenaamde ‘Bloedbad van Zutphen’, een wraakactie van de Spanjaarden als reactie op een meedogenloos optreden van de Nederlandse opstandelingen bij een eerdere verovering van de stad. Ondanks bombardementen en een lange strijd in de Tweede Wereldoorlog is het centrum van Zutphen goed bewaard gebleven. De historische gebouwen bepalen nog steeds het aangezicht van de stad. Enkele noemenswaardige monumenten zijn de Drogenapstoren, de Walburgiskerk, de Broederenkerk, de Nieuwstadkerk, de Wijnhuistoren en de Berkelpoort.
De fietsroute loopt via Brummen terug naar Dieren. In Brummen staan de twee grootste reuzensequoia’s. Behalve deze bomen is de Oude- of Sint-Pancratiuskerk een mooie bezienswaardigheid.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!