Zandsculpturen op de Veluwe
Op een unieke locatie op de Veluwe is de Beeldentuin te Garderen te vinden. Niet alleen zijn hier beelden van steen te bewonderen, ook is hier een ruim aanbod aan …
Startplaats: Voorthuizen, Gelderland | knooppuntroute
Fietsroute
57 Km (± 3:48 ) | Gelderland | Het weer op de route 0 °C 0bft
De Rijn is een van de langste rivieren van Europa. Een groot deel van het stroomgebied ligt in Duitsland, maar de Rijndelta bevindt zich in Nederland. Vlak nadat de Rijn de Nederlands-Duitse grens is gepasseerd, splitst deze zich in de Waal en de Nederrijn. Deze fietsroute laat je het beste zien van beide rivieren.
Tot 1707 begon de Nederrijn een aantal kilometers meer stroomopwaarts dan nu. Dit stuk van de rivier, dat nu de Oude Rijn heet, zorgde voor veel overstromingen door de scherpe bochten die het water moest maken. Om die reden werd het Pannerdensch Kanaal aangelegd. Deze waterloop verplaatste het begin van de Nederrijn een aantal kilometers stroomafwaarts en loste het overstromingsgevaar, dat bij de Oude Rijn veel voorkwam, grotendeels op. Ook zorgde het Pannerdensch Kanaal ervoor dat de Nederrijn en IJssel voldoende water kregen, omdat deze in de zomermaanden vaak bijna droog stonden en daardoor slecht begaanbaar waren. De Nederrijn loopt door tot Wijk bij Duurstede. Hier kruist zij Het Amsterdam-Rijnkanaal en gaat dan verder als de Lek. Tijdens het fietsen langs de Nederrijn kom je langs verschillende mooie plekken. In de eerste plaats natuurlijk het rivierenlandschap, maar ook passeer je de John Frostbrug, de historische 'brug te ver' van Operatie Market Garden.
De Waal is het breedste deel van de Rijn in Nederland en zorgt dan ook voor ruim 2/3de van de waterafvoer. Ook voor de scheepvaart is de Waal veruit de belangrijkste arm van de Rijn in Nederland. Langs de Waal kan men de getijden van de Noordzee goed merken. Tot aan Zaltbommel kan er een getijdenverschil optreden. Vroeger was dit nog veel beter merkbaar, maar de aanleg van de Deltawerken heeft de invloed van de Noordzee verminderd. De naam van de Waal is waarschijnlijk te danken aan de vele meanders die de rivier kent. Het Oudgermaanse woord 'wôh' betekent namelijk krom. Langs de Waal zie je weer een typisch Hollands rivierenlandschap met uiterwaarden en kribben. Ook kom je langs de Waalbrug. Deze brug was in de Tweede Wereldoorlog belangrijk voor de verbinding van Noord- en Zuid-Nederland. Tijdens Operatie Market Garden was de brug dan ook essentieel voor de snelle route naar het Ruhrgebied van de Geallieerden.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!