Zandsculpturen op de Veluwe
Op een unieke locatie op de Veluwe is de Beeldentuin te Garderen te vinden. Niet alleen zijn hier beelden van steen te bewonderen, ook is hier een ruim aanbod aan …
Startplaats: Voorthuizen, Gelderland | knooppuntroute
Fietsroute
51 Km (± 3:24 ) | Gelderland | Het weer op de route 0 °C 0bft
In deze fietsroute met het thema oorlogsverleden belichten we bekende en minder bekende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland. De route neemt je mee langs het grensgebied van Nederland en Duitsland.
De route start in de buurt van Kasteel Doornenburg. Vanaf september 1944 had de Duitse bevelhebber Harmel hier zijn hoofdkwartier. De laatste paar maanden van de oorlog hebben het imposante kasteel vrijwel met de grond gelijk gemaakt, maar na de oorlog is het zorgvuldig gerestaureerd. Je vindt hier luisterplek L43: ‘Verwoesting en verdriet’, die het verhaal vertelt van deze fase van de geschiedenis.
Bij Sterrenschans steek je met een pont het Pannerdensch Kanaal over. Deze pont vaart van maandag tot en met vrijdag van 6.00 tot 22.45, op zaterdag van 7.00 tot 22.45 uur en op zondag van 8.00 tot 22.45 uur. Let op, alleen contante betaling is hier mogelijk. Check voor vertrek of de pont ook vaart. Bij knooppunt 81 steek je opnieuw met een pont het water over, dit keer het Bijlands Kanaal. De veerdiensten hier hebben een wisselend schema. Zodra je het Bijlands Kanaal over bent gestoken, kom je bij luisterplek L33: ‘Uittocht’.
Deze luisterplek vertelt het verhaal van de burgers die op 18 oktober 1944 het bevel kregen om binnen 24 uur het gebied te verlaten. Niemand wist waar ze heen moesten, hoe lang ze weg zouden blijven, wie voor hun dieren kon zorgen en of ze hun huis ooit nog terugzagen.
Onderweg naar de Thornsche Molen kom je langs het dorp Leuth. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit het zwaarst getroffen dorp van de hele gemeente Ubbergen. In het dorp staan dan ook verschillende oorlogsmonumenten.
De Thornsche Molen is een bijzonder monument. Niet alleen door het type molen – een wipkokerkorenmolen – maar vooral ook doordat de molen nog op deze plek staat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de molen namelijk twee keer volledig verwoest. Toch is het gebouw elke keer opnieuw opgebouwd. Nu vind je er veel informatie over de strijd in de omgeving.
Je steekt nu de grens over en fietst richting Kleef (Kleve). Het aangezicht van deze stad wordt bepaald door de imposante Zwanenburcht, een van de mogelijke plekken waar de sage van de Zwanenridder is ontstaan. Voor Kleef begonnen de gevolgen van het Nationaalsocialistische bewind in Duitsland al vroeg: tijdens de Kristallnacht werd hier een synagoge met de grond gelijk gemaakt. Op deze plek vind je nu een monument ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers. Ook werd de stad meerdere keren gebombardeerd, onder andere omdat geallieerde vliegers de plaats aanzagen voor Nijmegen.
In de buurt van Kleef ligt Rindern. In deze omgeving staken de Duitsers in februari 1945 de dijken door om te proberen de geallieerde opmars te stoppen. In tegenstelling tot andere inundaties, lukte het bij Rindern niet om de geallieerden op deze manier tegen te houden.
Via de Millingerwaard fiets je uiteindelijk terug richting het startpunt. Bij knooppunt 71 steek je met een pont de Waal over. Kijk hier voor de vaarschema’s.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!