Zandsculpturen op de Veluwe
Op een unieke locatie op de Veluwe is de Beeldentuin te Garderen te vinden. Niet alleen zijn hier beelden van steen te bewonderen, ook is hier een ruim aanbod aan …
Startplaats: Voorthuizen, Gelderland | knooppuntroute
Fietsroute
42 Km (± 2:48 ) | Gelderland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Geniet van de polderlandschappen en uiterwaarden langs de Nederrijn en de IJssel en ontdek de gezellige plaatsen langs de rivieren.
De route start in Giesbeek, langs de IJssel. Vanaf daar fiets je in de richting van Landgoed Bingerden. Dit landgoed ligt net buiten het dorp Angerlo aan de oevers van de IJssel. Het is een van de oudst bewaard gebleven buitenplaatsen van ons land en is al vanaf het midden van de 17de eeuw in handen van dezelfde familie. Om het landhuis ligt een 18de-eeuws Engels landschapspark, waar elk jaar in juni de Internationale Kwekerijdagen worden gehouden.
Bij Groessen ligt de Beerenclauw, een monumentaal landhuis dat tot de oudste gebouwen van de omgeving behoort. Het staat bekend als havezate, maar is nooit officieel als zodanig erkend. Het is een opvallend witgepleisterd gebouw met een vierkante uitbouw dat wel iets wegheeft van een torentje.
Het dorpje Groessen heeft diverse interessante gebouwen en ligt midden in een fruit- en tuinbouwgebied dat in het voorjaar prachtig gekleurd wordt door de vele bloesems. In de buurt van het dorp liggen de natuurgebieden Gelderse Poort en de Loowaard.
De Loowaard is een grote uiterwaard, dat vernoemd is naar het nabijgelegen dorp Loo. Bijzonder aan het natuurgebied is het feit dat het een van de eerste gebieden in Nederland is waar het beheer door particuliere bedrijven wordt gefinancierd, met behulp van de inkomsten uit zand- en kleiwinning. Hier vind je ook Huis Loowaard, een monumentaal pand dat net als de Beerenclauw bekendstaat als havezate maar nooit als zodanig is erkend.
Aan het uitgestrekte recreatiegebied Lathumse Plas ligt het dorp Lathum. De kerk van dit dorpje wordt door Jan Siebelink in zijn roman ‘Knielen op een bed violen’ beschreven als ‘de blauwe klokkentoren’. Ook is het dorpje bekend door Huize Lathum, een voormalige havezate waarvan de oudste delen uit de 15de eeuw stammen.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!