Zandsculpturen op de Veluwe
Op een unieke locatie op de Veluwe is de Beeldentuin te Garderen te vinden. Niet alleen zijn hier beelden van steen te bewonderen, ook is hier een ruim aanbod aan …
Startplaats: Voorthuizen, Gelderland | knooppuntroute
Fietsroute
60 Km (± 4:00 ) | Gelderland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Tijdens deze fietsroute bezoek je de historische Gelderse plaatsjes Hattem en Elburg en fiets je langs de rand van de Veluwe en het Veluwe- en Drontermeer.
Dit stadje ligt aan de noordelijke rand van De Veluwe, dicht tegen de grens met Overijssel. De eerste vermelding van Hattem komt uit omstreeks 800, maar de duidelijkste vroege vermelding staat in de Codex Laureshamensis uit het einde van de 12de eeuw. De Codex is een inventaris van de bezittingen van de abdij van Lorsch en hier komt Hattem voor onder de vermelding Hat-Heim.
Hattem - dat in 1299 stadsrechten kreeg - is een vestingstad en maakte deel uit van de Gelderse hanzesteden. In de stad zijn verschillende mooie monumenten te bezichtigen. Zo zijn er de restanten te vinden van kasteel St. Lucia, gebouwd in 1404. Door de dikke muren - de dikste van Nederland - heette dit kasteel in de volksmond De Dikke Tinne. Verder fiets je langs de Dijkpoort - een stadspoort uit de 14de eeuw, de Fortuin - een stellingmolen uit het begin van de 19de eeuw - en de Grote of Andreaskerk.
Ook Elburg is een hanzestad en ligt aan het Veluwe- en Drontermeer. Het vroegere vissers- en handelsplaatsje werd in de 14de eeuw om onbekende redenen verplaatst, De stad staat bekend om de goed bewaarde vesting met een vrijwel recht stratenplan. De stad heeft nog vele historische bouwwerken, zoals de Vischpoort, enkele unieke bruggen, verdedigingswerken, woningen en de Grote of Sint-Nicolaaskerk. Deze kerk had vroeger een spitse toren, maar deze is door een blikseminslag in 1693 afgebrand en niet meer herbouwd, waardoor de toren een vlakke bovenkant heeft.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!