Zandsculpturen op de Veluwe
Op een unieke locatie op de Veluwe is de Beeldentuin te Garderen te vinden. Niet alleen zijn hier beelden van steen te bewonderen, ook is hier een ruim aanbod aan …
Startplaats: Voorthuizen, Gelderland | knooppuntroute
Fietsroute
38 Km (± 2:32 ) | Gelderland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Tijdens deze fietsroute ontdek je de prachtige Betuwe en word je omringd door water, natuur én gezelligheid.
Door de bouw van de stuw in de Nederrijn bij Amerongen is de rivier die oorspronkelijk langs het dorp liep een paar honderd meter naar het noorden verlegd. Ter hoogte van Maurik ontstond een dode rivierarm. Het gebied ertussen wordt het Eiland van Maurik genoemd. Dat staat ook bekend als ‘de oogappel van de Betuwe’. Voor watersportliefhebbers is er van alles te doen: van zwemmen en zonnen tot zeilen, waterskiën en vissen. In de zomer kun je vanaf het terras de haven en de boten bewonderen.
Je fietst hier langs het Lingemeer. Deze plas ligt aan de noordzijde van de Betuwse rivier de Linge. Het Lingemeer is ontstaan door zandwinning en ongeveer 15 meter diep. Het gebied om het meer is volop in ontwikkeling en wordt tot 2028 ontwikkeld tot Landgoed Lingedael. Hierbij wordt zandwinning gekoppeld aan natuurontwikkeling, recreatie, waterberging en wonen. Er komen nog twee grote meren bij met stranden en aanlegsteigers. Daartussen komt een klein dorpje van ruim honderd woningen.
De route gaat verder langs de kabbelende rivier de Waal. Wist je dat de lengte van deze rivier in totaal 82 kilometer bedraagt? De Waal is de waterrijkste arm van de Rijn in Nederland en ook de voornaamste voor de scheepvaart.
De naam Waal (door de Romeinen Vacalis of Valis genoemd, later Vahal) is van Germaanse herkomst. Het is een verwijzing naar de vele meanders die de rivier ooit had.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!