Zandsculpturen op de Veluwe
Op een unieke locatie op de Veluwe is de Beeldentuin te Garderen te vinden. Niet alleen zijn hier beelden van steen te bewonderen, ook is hier een ruim aanbod aan …
Startplaats: Voorthuizen, Gelderland | knooppuntroute
Fietsroute
47 Km (± 3:08 ) | Gelderland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Naast Arnhem ligt het voormalige landgoed van klooster Mariënborn. Het Augustijnenklooster is gesticht in 1392 en in 1580 opgeheven en gesloopt.
Na de sloop van het klooster zijn er op het terrein van het klooster een aantal landgoederen ontstaan. Dit zijn Warnsborn, Boschveld, Lichtenbeek, Mariëndaal en Den Brink.
Op het landgoed van Mariënbron waren een aantal bronnen aanwezig. Aan een of meerdere van die bronnen dankt Warnsborn zijn naam: het betekent letterlijk ‘zuivere bron’. Het neoclassicistische landhuis, dat het middelpunt vormt van het landgoed, is in de 19de eeuw gebouwd door een vroegere directeur van de Nederlandsche Bank. Tegenwoordig is het in gebruik als hotel/restaurant.
Landgoed Lichtenbeek ligt tegen Warnsborn aan; de twee zijn alleen gescheiden door een weg. Het neoclassicistische landhuis dat hier ooit heeft gestaan, is door een brand verwoest, maar de boswachterswoning, een koetshuis en siervazen van het landhuis bleven bewaard. Het grootste deel van dit landgoed bestaat uit bos. Ook vind je er een grafheuvel uit de Neolithicum of de Bronstijd.
In de uiterwaarden van de Rijn ligt het Middeleeuwse Kasteel Doorwerth. De waterburcht is waarschijnlijk al voor 1260 gebouwd en is sindsdien verschillende keren uitgebreid en versterkt. Het is goed bewaard gebleven en is nu vooral in gebruik als trouwlocatie. Leuke feitjes over het kasteel: er zou vaak een spook gezien zijn van een meisje dat in het kasteel verhongerd is. Ook schreef Erik Hazelhoff Roelfzema zijn boek ‘Soldaat van Oranje 1940-1945’ in het kasteel.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!