Zandsculpturen op de Veluwe
Op een unieke locatie op de Veluwe is de Beeldentuin te Garderen te vinden. Niet alleen zijn hier beelden van steen te bewonderen, ook is hier een ruim aanbod aan …
Startplaats: Voorthuizen, Gelderland | knooppuntroute
Fietsroute
65 Km (± 4:20 ) | Gelderland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Het gebied rond De Posbank is niet voor niets populair bij veel fietsers. Geniet hier van de ongerepte natuur met heidevelden, bossen en zandverstuivingen.
Het landschap in deze omgeving wordt voor een groot deel bepaald door verschillende
heuvels. Een van die heuvels is uitzichtpunt
de Posbank, dat op 90 meter boven NAP ligt. Vanaf daar kijk je over het IJsseldal, de Achterhoek, de Liemers en bij mooi weer zelfs tot Duitsland. In augustus kleurt hier de omgeving helemaal paars als de heide in bloei staat.
De naam De Posbank komt eigenlijk van een monumentale stenen bank die hier staat. De bank is in 1921 onthuld ter ere van de heer Pos, destijds leidinggevende van de ANWB. In de volksmond kreeg het aangrenzende natuurgebied geleidelijk dezelfde naam, net zoals de naastgelegen horecagelegenheid.
De Posbank is onderdeel van Nationaal Park Veluwezoom. Dat is het oudste nationale park van Nederland en telt meer dan 5.000 hectare. Laat je tijdens de fietstocht verrassen door
de afwisselende natuur en wie weet spot je onderweg wel wilde zwijnen, reeën, Schotse hooglanders of herten.
In Hoenderloo vind je een van de drie ingangen van het Nationale Park De Hoge Veluwe. Vanaf daar kun je een uitstapje maken richting Jachthuis Sint-Hubertus. Dit is het voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller. Het Jachthuis is ontworpen door de beroemde architect Hendrikus Petrus Berlage en is geïnspireerd op het Engelse country house. De karakteristieke toren van dit gebouw is vooral een kenmerk van veel van Berlages gebouwen. De toren was ook een wens van het echtpaar Kröller-Müller om een weids uitzicht over de omgeving te hebben. In het Jachthuis worden rondleidingen verzorgd. Het is verplicht hiervoor te reserveren.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!