Zandsculpturen op de Veluwe
Op een unieke locatie op de Veluwe is de Beeldentuin te Garderen te vinden. Niet alleen zijn hier beelden van steen te bewonderen, ook is hier een ruim aanbod aan …
Startplaats: Voorthuizen, Gelderland | knooppuntroute
Fietsroute
54 Km (± 3:36 ) | Gelderland | Het weer op de route 0 °C 0bft
De Bommelerwaard is een polderlandschap in het zuidwesten van Gelderland. Het ligt tussen de Afgedamde Maas, Maas en Waal in.
De Bommelerwaard dankt zijn naam aan Zaltbommel, een van de grotere plaatsen in de Bommelerwaard. Deze stad wordt - vooral door de inwoners - vaak Bommel genoemd. Geografisch kan het kleine gebied - de omtrek is slechts 66 kilometer - als een eiland worden gezien, maar door bestuurlijke verschillen tussen de verschillende plaatsen en gemeenten binnen de Bommelerwaard, is er nooit sprake geweest van een eenheid. Dit had onder andere te maken met de functies die rivieren hadden voor de verschillende plaatsen, landgoederen die tot buiten het gebied reikten en het handhaven van een eigen waterbeheer dat ten koste ging van andere plaatsen.
De Bommelerwaard heeft verschillende keren in de geschiedenis te maken gehad met oorlogsgeweld. Tijdens de Tachtigjarige oorlog werd Zaltbommel twee keer belegerd door de Spanjaarden en in het rampjaar 1672 werd het gebied overvallen door Franse soldaten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Bommelerwaard in 1940 het landingsgebied voor Duitse parachutisten en tussen 1944 en 1945 vormde de Maas het front tussen de geallieerde troepen in het zuiden van Nederland en de Duitsers. Hierbij zijn de meeste hoge gebouwen, zoals kerktorens, uit het gebied vernietigd.
De stad Zaltbommel was vroeger een belangrijke handels- en later ook Hanzestad. De vestingwerken die hier in de 14de eeuw zijn aangelegd, zijn goed bewaard gebleven. Zaltbommel en de Bommelerwaard hebben de oudst bekende landrechten van Nederland. De stad heeft een beschermd stadsgezicht met verschillende indrukwekkende monumenten.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!