Zandsculpturen op de Veluwe
Op een unieke locatie op de Veluwe is de Beeldentuin te Garderen te vinden. Niet alleen zijn hier beelden van steen te bewonderen, ook is hier een ruim aanbod aan …
Startplaats: Voorthuizen, Gelderland | knooppuntroute
Fietsroute
45 Km (± 3:00 ) | Gelderland | Het weer op de route 0 °C 0bft
De omgeving van Winterswijk is als een schilderij: pittoreske dorpjes en prachtige natuur. Op deze fietstocht nemen we je mee langs een aantal bijzondere plekken.
Winterswijk is een dorp in de Achterhoek. Het dorp heeft veel te bieden als het om culturele uitjes en natuur gaat. Zo staat hier Villa Mondriaan, het huis waar Piet Mondriaan zijn schilderscarrière begon. Van zijn achtste tot zijn twintigste woonde Mondriaan hier. Inmiddels is het een museum waar je het vroege werk van Mondriaan en zijn leermeesters kunt bewonderen. Net buiten Winterswijk ligt ’t Hilgelo, een recreatiegebied met een meer en een zandstrand. Aan de andere kant ligt ook een steengroeve waar kalksteen gewonnen wordt.
Deze watermolen is een rijksmonument en nog in gebruik voor het malen van koren (op vrijwillige basis). De molen ligt in het natuurgebied Bekendelle (of Beek ’n Dal) en is in 1652 gebouwd. De molen is open voor bezoekers en er is ook een restaurant/cakebar op dezelfde locatie. Bekendelle is sinds 2010 een Natura 2000-gebied en is van oudsher een loofbos waar de rivier Boven-Slinge meandert. Voor de vogelaars: hier kom je de zeldzame middelste bonte specht tegen. Ook ijsvogels en kwikstaarten bezoeken het gebied.
Winterswijk ligt tegen de Duitse grens aan en op deze fietstocht gaan we kort de grens over, richting Oeding. Maar voor je daar bent, rijdt je eerst door een bijzonder veenlandschap. Het gebied is zo’n 4000 jaar geleden ontstaan. Het was ooit een veel groter gebied dan nu, maar nog steeds vind je er veel heide, hoog- en laagveen. Bijzonder is ook het stukje rozemarijnheide. Door de heide loopt de in 1766 gemaakte stenen grens tussen Nederland en Duitsland.
Net over de Duitse grens ligt Oeding, een plaats in het Münsterland. Oeding werd voor het eerst vermeld als boerderij in 1170. Daarna werd de hoeve met burcht verkocht, in 1353, en in 1372 vernietigd door de toenmalige bisschop van Münster. Hij werd meteen herbouwd en de gewelven met de toren van de burcht zijn bewaard gebleven.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!