Soep van jeu
Deze fietsroute rond het prachtige natuurgebied ‘t Roegwold begint en eindigt bij de Fraeylemaborg in Slochteren. Dit is een naar een buitenhuis omgebouwde burcht,…
Startplaats: Slochteren, Groningen | knooppuntroute
Fietsroute
52 Km (± 3:28 ) | Groningen | Het weer op de route 0 °C 0bft
Misschien is dit gebied wel een van de meest ondergewaardeerde delen van Groningen. We nemen je mee op een fietstocht langs de Groningse waterlopen. In tegenstelling tot zuidelijker gelegen provincies heeft Groningen geen grote rivieren, alleen wat kleinere kanalen.
Tussen knooppunt 56 en knooppunt 43: Van Starkenborghkanaal
Op de weg van de parkeerplaats kom je vlak voor knooppunt 56 langs de Brug Dorkwerdersluis. Hier stroomt het Reitdiep, wat overgaat in het Van Starkenborgkanaal. Dit kanaal verbindt het Prinses Margrietkanaal met het Eemskanaal. Vroeger was het een waterweg tussen de stad Groningen en de Zuiderzee, een van de grotere scheepvaartkanalen. Zoek hier de verkoeling op tijdens een warme (zomer)dag.
Knooppunt 59: Aduard
In de gemeente Westerkwartier ligt het dorp Aduard. Het dorp is gevormd rond het cisterciënzersklooster, de St. Bernardusabdij van Aduard, dat hier in 1192 werd gesticht. In 1580 is een groot deel verwoest tijdens het verzet tegen het Bisdom Groningen. Het puin van het klooster werd gebruikt om de Kranepoort in Groningen te bouwen. Het enige restant van het klooster is de ziekenzaal, die inmiddels door de Protestantse kerk in gebruik is. Wel vind je in Aduard de St. Bernardushof, een klein kloostermuseum gewijd aan de geschiedenis van het dorp. Het museum is gevestigd in een van de oudste huizen van Aduard, aan de Hofstraat 45 9831 RB in Aduard.
Tussen knooppunt 77 en knooppunt 79: De Noorderriet
Bij Grijpskerk en Kommerzijl ligt het natuurgebied De Noorderriet. Het gebied leent zich naast een fietstocht erg goed voor een heerlijke wandeling. Er zijn verharde routes (ook voor rolstoelgebruikers). Voor de avonturiers zijn er laarzenpaden waar je – de naam zegt het al – een stevig paar laarzen voor nodig hebt. Naast dat je hier goed kunt wandelen, is het gebied ook ingericht als speelparadijs voor de (klein)kinderen. De Noorderriet is dus ook los prima te bezoeken.
Tussen knooppunt 62 en knooppunt 57: Reitdiep
Het Reitdiep is een diep (een kanaal dat dieper is dan een gemiddeld kanaal) dat van de stad Groningen tot het Lauwersmeer loopt. Het Reitdiepgebied is een van de oudste cultuurlandschappen van Nederland. Vroeger stroomde hier de Hunze, de rivier die Groningen verbond met de zee. Door de kronkelingen van de rivier werd hij gekanaliseerd en omgedoopt tot het Reitdiep. Dit deel van de route laat je een prachtig stukje Groningen zien, extra mooi op een zonnige dag. Net als andere waterrijke locaties kun je langs dit diep een groot aantal weidevogels spotten, zoals de grutto en de wulp.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!