Om de kaart te kunnen gebruiken heeft Google Maps je toestemming nodig voor het plaatsen van cookies. Deze worden geplaatst om bijvoorbeeld het in- of uitzoomniveau te onthouden en statistieken met betrekking tot het gebruik op te slaan. Bij het laden van de kaart ga je akkoord met Google Map's privacybeleid.
58 Km (± 3:52
) | Groningen | Het weer op de route
0
°C0bft
Ten zuidoosten van de stad Groningen liggen de Groninger Veenkoloniën, die een soort koloniën van de stad vormden.
Deze streek stond bekend als het Bourtangermoeras, dat zich uitstrekte van de Eems en de Dollard tot aan de Hondsrug in Drenthe. Het was een grotendeels onbegaanbaar gebied: alleen een paar smalle zandruggen waren bewoond. Wat er wel op grote schaal voorkwam, was hoogveen, dat hier in de loop der eeuwen gevormd is.
De vervening begon aan de rand van het gebied, toen Groningen een groot deel van het Bourtangermoeras in handen kreeg. Geleidelijk aan verplaatste de turfwinning zich steeds meer naar het midden van het gebied. Op de grens van Groningen en Drenthe – de Semslinie – groef men het Stadskanaal, dat de belangrijkste transportader van de Veenkoloniën werd.
Deze route neemt je mee door de belangrijkste delen van de Groninger Veenkoloniën: Hoogezand, Ommelanderwijk, Veendam en Stadskanaal.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.