Om de kaart te kunnen gebruiken heeft Google Maps je toestemming nodig voor het plaatsen van cookies. Deze worden geplaatst om bijvoorbeeld het in- of uitzoomniveau te onthouden en statistieken met betrekking tot het gebruik op te slaan. Bij het laden van de kaart ga je akkoord met Google Map's privacybeleid.
41 Km (± 2:44
) | Groningen | Het weer op de route
0
°C0bft
Maak kennis met twee noordelijke meren van Nederland: het Zuidlaardermeer op de grens tussen Drenthe en Groningen en het Foxholstermeer in Groningen.
Het Zuidlaardermeer – soms ook het Wolfsbargemeer genoemd – is ontstaan in de middeleeuwen. Destijds meanderde de Hunze door een uitgestrekt veengebied, met hier een daar een aantal ondiepe meren. Door een combinatie van natuurlijke processen en menselijk ingrijpen ontstond een meer in dit voormalige veengebied. In 1264 werd het meer voor het eerst vermeld en in de loop der eeuwen lieten verschillende welgestelde families langs de oevers een buitenplaats bouwen. Daarvan is Meerlust als enige overgebleven. In het meer en op het omliggende land – die zijn aangewezen als beschermd Natura 2000-gebied – leven verschillende bijzondere vogel- en diersoorten. Voorbeelden zijn de witwangstern, de bever en de otter.
Het Foxholstermeer – ook wel Boelemeer genoemd – is ontstaan door vervening, waarbij de grond van het gebied dusdanig werd afgegraven, dat het onder water kwam te staan. Net als het Zuidlaardermeer wordt het Foxholstermeer omgeven door natuurgebieden, waarvan de Westerbroekstermadepolder het belangrijkst is.
In de dorpen rond dit meer lagen verschillende veenborgen, landhuizen die door welvarende burgers uit de Veenkoloniën waren gebouwd. In Westerbroek is Vaartwijk een mooi voorbeeld van zo’n veenborg.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.