Fietsroute Organische stijl in Groningen: harmonie tussen mens en omgeving
Om de kaart te kunnen gebruiken heeft Google Maps je toestemming nodig voor het plaatsen van cookies. Deze worden geplaatst om bijvoorbeeld het in- of uitzoomniveau te onthouden en statistieken met betrekking tot het gebruik op te slaan. Bij het laden van de kaart ga je akkoord met Google Map's privacybeleid.
53 Km (± 3:32
) | Groningen | Het weer op de route
0
°C0bft
In de buurt van Groningen zijn een aantal mooie voorbeelden te vinden van gebouwen die in organische stijl gebouwd zijn.
De organische stijl is een bijzondere stroming binnen de architectuur, die rond 1900 is voortgekomen uit de Antroposofie. Grondleggers van de organische stijl, waaronder Antoni Gaudí en Friedensreich Hundertwasser, hebben gezocht naar een nieuwe bouwstijl, zonder stijlkenmerken uit het verleden, die paste bij de ‘moderne tijd’. Kenmerkend is het geheel ontbreken van stijlkenmerken die de organische stijl een duidelijk gedefinieerde stroming maken. Daarentegen gaat het bij de organische stijl om werkwijze en principes, waarbij de functie van het gebouw de vorm bepaalt.
Het Gasuniegebouw in Groningen is een mooi voorbeeld van de organische stijl. De architecten vonden dat een gebouw een derde huid moest zijn, na de eigen huid en kleding. Mens en gebouw moeten volgens hen dus in perfecte harmonie met elkaar staan. Ook Museum de Buitenplaats in Eelde is volgens de organische stijl gebouwd.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.