Fietsroute Ervaar de rust van de Groninger Waddenkust
Om de kaart te kunnen gebruiken heeft Google Maps je toestemming nodig voor het plaatsen van cookies. Deze worden geplaatst om bijvoorbeeld het in- of uitzoomniveau te onthouden en statistieken met betrekking tot het gebruik op te slaan. Bij het laden van de kaart ga je akkoord met Google Map's privacybeleid.
55 Km (± 3:40
) | Groningen | Het weer op de route
0
°C0bft
Bij de Waddenkust denk je al snel aan Texel, of de Friese Waddenkust met Terschelling, Vlieland of een van de andere eilanden, maar ook Groningen heeft een prachtige Waddenkust, waar het heerlijk rustig is.
Tussen knooppunt 73 en knooppunt 57: prachtige oude kerkjes
Je start deze route in Roodeschool en fietst via Uithuizermeeden in westelijke richting naar Uithuizen en Warffum. Voor fans van pittoreske dorpjes en mooie gebouwen is dit goed nieuws, want in deze dorpjes kun je een aantal zeer mooie en oude kerken bezichtigen. Zoals de Jacobikerk in Uithuizen, gebouwd in de 13de eeuw, en Sebastiaankerk in Warffum uit de 11de of 12de eeuw.
Knooppunt 68: Groninger Waddengebied
Voor een mooi zicht op de zee en de weidse omgeving, ben je hier op de juiste plek. Vanaf Noordpolderzijl (knooppunt 61) tot iets voor knooppunt 69 fiets je over de zeedijk en heb je prachtig uitzicht op het Groninger Waddengebied. Het landschap bestaat uit een terpen- en een wierdengebied en is op de UNESCO Werelderfgoed. De kwelders en wadden van dit gebied laten zien hoe de natuur zich aanpast aan de verschillende omstandigheden, alleen al op een plek waar zout en zoetwater met elkaar mengen.
Ook kun je op de route genieten van het wierdenlandschap. Wierden zijn aangelegde verhogingen die mensen hebben aangelegd om zich te beschermen tegen het water. Dit deed men al sinds 500 v. Chr. Het wierdenlandschap is kenmerkend voor dit deel van Groningen en geeft goed weer hoe het landschap zich gevormd heeft.
Knooppunt 43: De Eemshaven
De Eemshaven is de grootste haven van Noord-Nederland en een belangrijke overslaghaven. De haven bestaat uit vier basins, vernoemd naar een deel van onze Koninklijke Familie (Wilhelminahaven, Julianahaven, Emmahaven, Beatrixhaven). De haven is in 1973 geopend door Juliana, nadat de eerste fase van de ontwikkeling was afgerond. Vandaag de dag zijn vooral veel bedrijven gevestigd in dit gebied.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.