Soep van jeu
Deze fietsroute rond het prachtige natuurgebied ‘t Roegwold begint en eindigt bij de Fraeylemaborg in Slochteren. Dit is een naar een buitenhuis omgebouwde burcht,…
Startplaats: Slochteren, Groningen | knooppuntroute
Fietsroute
42 Km (± 2:48 ) | Groningen | Het weer op de route 0 °C 0bft
Aan de Duitse grens liggen veel monumentale boerderijen en oude panden. Ook (oude) molens vullen het landschap. Op deze route nemen we je mee langs een aantal prachtige molens en fiets je door een heerlijk rustig natuurgebied.
Huis te Wedde is bekend onder meerdere namen: Wedderbucht of de Wedderborg zijn de bekendste. De borg kent een heftige geschiedenis die begint in de 14e eeuw en zijn hoogtepunt kent onder het strakke bewind van de Heren van Westerwolde. De bevolking van Westerwolde (de streek waar onder andere Wedde en Vriescheloo onder vallen) kwam in de 15e eeuw in opstand en viel de borg in de handen van de Hertog van Gelre. Later viel het gebied in handen van de Staten-Generaal, om daarna in 1690 bij Groningen te mogen horen. Ook heeft borg heeft een belangrijke rol gehad in de Tachtigjarige oorlog. Kortom: een bezoekje waard. En dat kan, want vandaag de dag is de Wedderborg een museum.
Op de route fiets je langs twee molens die dicht bij elkaar liggen: de stellingmolen Wedderveer en de grondzeiler Weddermarke. Wedderveer is een zaagmolen, gebouwd om bij de verwerking van het eikenbos naast de molen te helpen. De eerste eigenaar, Freunekes, heeft in 1937 de molen zelf ontworpen en gebouwd. Na een periode waarin de molen stillag, is hij nu weer volledig operationeel.
Weddermarke is gebouwd in 1898 en ligt wat verstopt tussen de bomen. De molen bemaalde het waterschap Weddermarke, grotendeels op vrijwillige basis.
De Korenbloem is een korenmolen uit 1895. Deze nog werkende molen ligt in Vriescheloo, aan het einde van de route. Hier kun je meel en andere streekproducten vinden, een kopje koffie drinken of gewoon even genieten van de mooie locatie. Leuk weetje: in 1568 werd er al gesproken van een molen in dit gebied, want dit deel van Groningen was erg in trek als het op molens aan kwam.
Deze molen werd in 1855 als oliemolen gebouwd, maar heeft ook dienst gedaan als pel-, zaag- en korenmolen. Na een geschiedenis van ongelukken (een stormschade, blikseminslag en brand), is de molen sinds 2003 weer maalvaardig. Wel zijn er in mei 2020 wat problemen geconstateerd en is het niet duidelijk of de molen de maalkracht nog aankan.
Tussen Vriescheloo en de Duitse grens ligt een heel klein natuurgebied (26 hectare), het Loosterveen. Het ligt in een van de oudste veengebieden van Groningen en is oorspronkelijk een onderdeel van het Bourtanger Moor. Het natuurgebied is een feestje voor dieren: naast veen is er ook een bos en zijn er meerdere kleine akkers aangelegd. Je vindt hier veel verschillende soorten vogels en ook vlinders vinden de omgeving aantrekkelijk.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!