Soep van jeu
Deze fietsroute rond het prachtige natuurgebied ‘t Roegwold begint en eindigt bij de Fraeylemaborg in Slochteren. Dit is een naar een buitenhuis omgebouwde burcht,…
Startplaats: Slochteren, Groningen | knooppuntroute
Fietsroute
52 Km (± 3:28 ) | Groningen | Het weer op de route 0 °C 0bft
Het hoogtepunt van deze fietsroute is de Groningse Carel Coenraadpolder. Het lijkt misschien een rustig stukje waar niet veel gebeurd is, maar er ligt toch meer geschiedenis dan je op het eerste gezicht zult denken.
De route begint in het plaatsje Winschoten, waarvandaan al snel in de richting van Beerta wordt gefietst. Tussen Winschoten en Beerta kom je langs Reiderwolde, een prachtige natuurbegraafplaats. Daarna fiets je langs het mooie Oldambtmeer richting Finsterwolde. Via rustgevende weilanden en polders vervolgt de route zich richting de Carel Coenraadpolder.
Deze polder is de meest noordoostelijke polder van Nederland en heeft een oppervlakte van 1.500 hectare. De polder dateert uit 1924, en is tegenwoordig in gebruik om suikerbieten, aardappelen en graan te verbouwen.
Het is een mooi rustig stuk fietsen over de Carel Coenraadpolder en het ziet er vredig uit. Halverwege de polder kom je het Ambonezenbosje tegen. Nu is dit een stuk grond met bomen erop, maar vroeger was dit anders: toen stonden er barakken waar 300 uit Nederlands-Indië gevluchte Ambonezen tijdelijk een verblijf hadden. De barakken waar zij in verbleven, toverden ze om tot een ziekenhuis, een school en een kerk. Ze begonnen zich hier thuis te voelen en creëerden voor zichzelf een fijne woonomgeving.
Vier dagen voor kerst in 1961 vond er een drama plaats bij de barakken: 30 gewapende politiemannen dwongen de Ambonezen hun plaats te verlaten, waarna zij in rijtjeshuizen in Foxhol werden geplaatst. Al snel werden de barakken platgegooid en werd het terrein ervan beplant met snelgroeiend hout. Op het bordje met de titel ‘Ambonezenbosje’ na, is dit kleine bosje dan ook het enige wat er nu nog van te zien is.
Na het fietsen door de Carel Coenraadpolder, vervolgt de route zich langs de kleine plaatsjes Oostwold, Midwolda en Scheemda om vervolgens weer bij in Winschoten aan te komen.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!