Soep van jeu
Deze fietsroute rond het prachtige natuurgebied ‘t Roegwold begint en eindigt bij de Fraeylemaborg in Slochteren. Dit is een naar een buitenhuis omgebouwde burcht,…
Startplaats: Slochteren, Groningen | knooppuntroute
Fietsroute
33 Km (± 2:12 ) | Groningen | Het weer op de route 0 °C 0bft
Dit deel van Groningen bestond in de middeleeuwen vooral uit heidevelden en zandruggen. Het Noordlaaderbos werd pas rond 1880 aangelegd als productiebos. In een productiebos, bedoeld voor de productie van hout, vind je verschillende soorten bomen. Het Noordlaarderbos is door die bomen haast een beetje sprookjesachtig. Maar je vind hier ook een duistere kant: in het bos liggen een aantal grafheuvels van zeker 2500 jaar oud. In de loop der tijd zijn een groot deel van deze grafheuvels verdwenen door erosie en andere natuurlijke verschijnselen. Natuurmonumenten heeft er in de afgelopen jaren vijf hersteld.
Het Zuidlaardermeer is een meer omgeven door rietland. Het gebied is een thuis voor een groot aantal dieren: zowel de bever als de kemphaan en de grutto verblijven hier graag. Het Zuidlaardermeer ligt op de grens van Groningen en Drenthe en biedt daarom en wat apart landschap. Groningen staat bekend om de weidse ruimtes en polders, terwijl Drenthe juist meer bos en heide heeft. Het verschil zie je dus ook al aan de oevers van het meer.
Onnen is een esdorp, een dorp in de buurt van een hooggelegen zandgrond als overgang van droge naar natte grond. Deze zandgronden werden in de middeleeuwen aangelegd. Eigenaardig is in dit geval dat de Onner es een flink stuk buiten het dorp ligt, meestal ligt een es naast of tegen de rand van een dorp aan. In Onnen kun je de poldermolen De Biks (of Onner Biks) bezichtigen. Deze molen is in 1857 gebouwd met als bestemming om de Onnerpolder te bemalen. Inmiddels is de molen gemoderniseerd en kun je (op afspraak) langs bij de molenaar.
Het startpunt van deze route ligt officieel in Drenthe, maar de route loopt voor het grootste deel door Groningen. Het is een beetje gek, om tussen twee knooppunten de grens over te fietsen, maar het maakt het wel weer duidelijk dat de natuur zich niet aan onze grenzen houdt.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!