Cultura Nova
Als je een liefhebber bent van bijzondere theatervoorstellingen, kun je je hart ophalen van 30 augustus tot en met 8 september bij het Cultura Nova festival https…
Startplaats: Landgraaf, Limburg (NL) | knooppuntroute
Fietsroute
55 Km (± 3:40 ) | Limburg (NL) | Het weer op de route 0 °C 0bft
In Zuid-Limburg waan je je in een ander land. Dit voor Nederland bijzondere landschap wordt gekenmerkt door heuvels, valleien en beekdalen, waar talloze kleine, pittoreske dorpjes en prachtige kastelen verborgen liggen.
Je start met fietsen in het dorpje Cadier en Keer, op het Plateau van Margraten. Zoals zo veel andere Limburgse dorpjes, bezit ook dit plaatsje een schat aan religieus erfgoed. Zo staat er bijvoorbeeld een mooie parochiekerk, met een toren die nog uit de 12de eeuw dateert. Ook zijn bij Cadier en Keer een Lourdesgrot, diverse wegkappelletjes en kruiswegstaties – in de vorm van torens met kantelen – te vinden. Westelijk van het dorp passeer je de Torenmolen van Gronsveld. Deze opvallende molen is een van slechts vijf overgebleven torenmolens in ons land en is gebouwd aan het begin van de 17de eeuw.
Ten zuidwesten van het dorp fiets je langs een uniek natuurgebied: het Savelsbos, een verzameling langgerekte hellingbossen – omgeven door fruitboomgaarden – waar je een unieke samenstelling van flora en fauna kunt vinden. Het is bijvoorbeeld de meest noordelijke plek waar de plant amandelwolfsmelk voorkomt. Ook leeft hier de grootste dassenpopulatie van Nederland. In het bos vind je verder nog verschillende grubben, een soort dalen die ontstaan zijn door erosie van afstromend regen- of smeltwater. Maar wat de bossen vooral bijzonder maakt, is het oudste archeologische monument van Nederland: vuursteenmijnen van zo’n 6.000 jaar oud, die hier in het bos zijn aangetroffen.
Kenmerkend voor Limburg zijn natuurlijk ook de vele kastelen die je hier aantreft. Enkele noemenswaardige waar je op deze route langs komt, zijn onder andere het witte Kasteel Rijckholt, het imposante Kasteel Eijsden – met de opvallende speklagen op de gevels – en Hoeve Libeek – een boerderij die in de loop der jaren is uitgegroeid tot kasteel.
Kasteel Mheer is het grootste kasteel op de route en ligt bij de gelijknamige plaats. Het indrukwekkende bouwwerk – dat in particulier bezit is – is een viervleugelig slot dat gebouwd is om een kleine binnenplaats. Verder vind je hier een ophaalbrug over een droge gracht en een kasteelhoeve.
Verscholen in het dal van de Noorbeek ligt een gelijknamige plaats. Het dorpje, met het naastgelegen buurtschap Wesch is met recht een verborgen parel te noemen. In Wesch ontspringt bij de Sint-Brigidabron de Noorbeek. Hier ligt ook nog de vroegere openbare wasplaats van het dorp, waar Wesch zijn naam aan dankt. Bijzonder feitje is dat de Noorbeek het enige riviertje in Nederland is dat richting het zuiden naar België stroomt.
Via het Gulpdal, de plaatsen Gulpen, Margraten en langs diverse prachtige natuurgebieden en kastelen leidt de route je mee terug naar het startpunt in Cadier en Keer.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!