Om de kaart te kunnen gebruiken heeft Google Maps je toestemming nodig voor het plaatsen van cookies. Deze worden geplaatst om bijvoorbeeld het in- of uitzoomniveau te onthouden en statistieken met betrekking tot het gebruik op te slaan. Bij het laden van de kaart ga je akkoord met Google Map's privacybeleid.
57 Km (± 3:48
) | Limburg (NL) | Het weer op de route
0
°C0bft
De Sint Servaasbrug in Maastricht wordt gezien als de oudste brug van Nederland en het is een van de bekendste bouwwerken van de stad.
De brug is gebouwd tussen 1280 en 1298 in opdracht van het kapittel van Sint-Servaas ter vervanging van een oudere brug die in 1275 ingestort was. De brug had oorspronkelijk negen bogen, maar een daarvan viel in de loop der eeuwen droog door de veranderde loop van de Maas. Deze boog werd daarom dichtgemetseld en opgenomen als onderdeel van de kademuur.
De brug is niet meer origineel: in de jaren 30 van de 20ste eeuw werd de brug vrijwel geheel afgebroken en opnieuw opgebouwd. Wel zijn bij de bekleding van de brug zoveel mogelijk oude stenen hergebruikt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de brug twee keer – in 1940 en 1944 – opgeblazen, maar door de constructie uit de jaren 30 kon de brug redelijk makkelijk hersteld worden.
De brug is in 1932 vernoemd naar Sint Servaas, de bekende 4de-eeuwse bisschop van Maastricht. Naar hem zijn meer bouwwerken in de stad vernoemd, waaronder de Sint-Servaasbasiliek.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.