Cultura Nova
Als je een liefhebber bent van bijzondere theatervoorstellingen, kun je je hart ophalen van 30 augustus tot en met 8 september bij het Cultura Nova festival https…
Startplaats: Landgraaf, Limburg (NL) | knooppuntroute
Fietsroute
60 Km (± 4:00 ) | Limburg (NL) | Het weer op de route 0 °C 0bft
In het prachtige heuvellandschap fiets je over het grootste heidegebied van Limburg, door de heuvels langs Romeinse sporen in Simpelveld en kom je langs de plaats waar het Gulpener bier gebrouwen wordt.
De Brunssummerheide is het grootste heidegebied van Limburg. Op het droge gedeelte vindt je hier struikheide en op het natte gedeelte groeit de dopheide. De heide is omringt door bos met verschillende vennen. Dwars door de Brunssummerheide loopt de Roode Beek, een beek die zijn naam dankt aan een wat luguber verhaal. De Germaanse Hessen vochten hier ooit een strijd met de Romeinen om het gebied. Van het bloed dat daar vloeide, kleurde de beek rood. De eigenlijke rode kleur van de beek komt van de bodem: het zand bevat veel ijzer, waardoor het water een roestkleur krijgt. De rand tussen de heide en het bos is het leefgebied van de nachtzwaluw. Deze zeldzame vogel broedt op de grond en is bijna onzichtbaar door zijn schutkleur, maar in de zomer kun je in de schemering zijn gezang horen. Ook de specht is goed vertegenwoordigd in dit natuurgebied: er zijn maar liefst vijf verschillende soorten te vinden met de zwarte specht als meest bijzondere van de vijf. De heide staat van ongeveer half augustus tot ongeveer half september in bloei.
Simpelveld is een dorp in de gelijknamige gemeente Simpelveld in Zuid-Limburg, omringd door groen. Rond het jaar 100 vestigden zich in Simpelveld oud-strijders van het Romeinse leger. De ‘Sarcofaag van Simpelveld’ komt ook uit die tijd en wordt nu tentoongesteld in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Dwars door Zuid-Limburg loopt de Via Belgica, een door archeologen benoemde Romeinse weg van 400 kilometer lang. Deze weg liep van Boulonge-sur-mer naar de grens met Duitsland (bij Rimburg). Deze weg speelde een belangrijke rol in de uitbereiding en de economische ontwikkeling van het Romeinse imperium. De weg liep ook door het huidige Simpelveld en je kunt nog steeds in de voetsporen van de Romeinen treden door deze – deels interactieve - route te wandelen (door Zuid-Limburg) met audio- en beeldondersteuning via de app Via Belgica.
Gulpen kennen we misschien wel het beste van het bier: Gulpener. Het dorp ontstond in de vroege middeleeuwen, in de buurt van de plaats waar de rivier de Gulp in de Geul uitmondt. Deze locatie, aan het water, zorgde ervoor dat hier veel leerlooiers, forellenkwekers en bierbrouwers zich gingen vestigen. De Gulpener Brouwerij werd in 1825 opgericht en het bier wordt tot op de dag van vandaag gebrouwen met water uit eigen bronnen in de regio. De hop komt uit eigen hoptuin en de gerst van boeren uit de regio. Het is mogelijk de brouwerij te bezoeken, er worden rondleidingen en workshops georganiseerd.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!