Om de kaart te kunnen gebruiken heeft Google Maps je toestemming nodig voor het plaatsen van cookies. Deze worden geplaatst om bijvoorbeeld het in- of uitzoomniveau te onthouden en statistieken met betrekking tot het gebruik op te slaan. Bij het laden van de kaart ga je akkoord met Google Map's privacybeleid.
47 Km (± 3:08
) | Limburg (NL) | Het weer op de route
0
°C0bft
Vijftig jaar na het beëindigen van de steenkoolwinning zie je nog sporen van de mijnbouw in het landschap.
Meer dan een eeuw lang was steenkool een belangrijke brandstof voor industrieën en huishoudens. Limburg was in die periode tussen 1850 en 1970 het centrum van kolenmijnbouw in Nederland. In de omgeving van Brunssum, Heerlen en Landgraaf was vanaf 1899 het mijnbouwbedrijf Oranje-Nassau actief. Het had daar verschillende vergunningen gekregen om steenkool te winnen en exploiteerde meerdere mijnen. De import van goedkopere kolen uit het buitenland en het kabinetsbesluit in 1974 om te stoppen met steenkolenwinning, zorgden ervoor dat de mijnen begin jaren 70 een voor een hun poorten sloten.
Hoewel grote delen van de vroegere kolenwingebieden en mijnwerkersdorpen vandaag de dag verstedelijkt zijn, zie je nog steeds her en der historische restanten in de omgeving in de vorm van oude mijnschachten en mijnwerkershuisjes.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.