Logo Fietsen123

Zoek een leuke fietsroute

Of toon alle fietsroutes

Fietsroute

Fietsroute Zuid-Limburgse kastelen en historie

39 Km (± 2:36 ) | Limburg (NL) | Het weer op de route weather.icon 0 °C 0bft

Het Heuvelland in Zuid-Limburg is een streek vol kastelen, oude steenmijnen, prachtige natuurgebieden en bijzondere historische verhalen. Op deze fietstocht nemen we je mee door het gebied rond Valkenburg.

Knooppunt 60: Valkenburg

Valkenburg is een stad met een historische stadskern, gelegen in de streek het Heuvelland in het zuiden van Limburg. In de prehistorie werd dit gebied al bewoond en dat is te zien aan de prehistorische vuursteenmijnen in de stad. Deze mijnen waren al in bedrijf omstreeks 3000 v. Chr. De naam Valkenburg verwijst waarschijnlijk naar de jacht met valken in de middeleeuwen, een toen erg populaire sport. Een deel van het centrum van Valkenburg is een beschermd stadsgezicht met een groot aantal rijksmonumenten. Er liggen een aantal verdedigingswerken: onder andere de ruïne Kasteel Valkenburg, twee stadspoorten en een deel van de middeleeuwse stadsmuur.

Knooppunt 61: Château St. Gerlach

Op de route kom je langs het Château St. Gerlach, in het kerkdorp Houthem. Voorheen was het chateau een norbertijnenklooster, gebouwd in de 12e eeuw. De kluizenaar Gerlachus trok zich in deze streek terug en na zijn dood in 1165 werd zijn graf een bedevaartsoord. De Valkenburgse heer Gosewijn IV besloot het klooster en een kloosterkerk naast het graf te bouwen. In de loop der jaren heeft het klooster verschillende functies gehad: als nonnenklooster, als adellijke stift, als landhuis en uiteindelijk als restaurant en hotel. Een beroemde gast van dit hotel was president George W. Bush. Hij bezocht Limburg naar aanleiding van de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog en sliep in het hotel met zijn vrouw. Ook The Rolling Stones hebben in het chateau overnacht.

Knooppunt 81: Kasteel Mheer

Aan de Dorpstraat in Mheer ligt het Kasteel Mheer, direct achter de Sint-Lambertuskerk. Het kasteel stond al op deze plek in de 14e eeuw, toen werd het vermeld als ‘stenen huis’. Sinds 1668 wordt het kasteel onafgebroken bewoond door de familie de Loé. Het kasteel is alleen tijdens de Kasteelfeesten open voor publiek, de rest van het jaar kun je het kasteel alleen van de buitenkant bewonderen. Het kasteel ligt op het Plateau van Margraten, ontstaan tijdens de ontginning van het gebied.

Knooppunt 70: Margraten

Het dorp Margraten staat internationaal bekend om de Amerikaanse Begraafplaats Margraten, een grote militaire begraafplaats. Uit eerbied en dankbaarheid voor de Amerikaanse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn gesneuveld, heeft de Nederlandse regering deze grond afgestaan aan de Verenigde Staten. De begraafplaats is opgericht in 1944. De Amerikaanse legerleiding verwachtte bij de opmars naar Berlijn veel slachtoffers en wilde niet dat deze op vijandelijk grondgebied begraven zouden worden. Tijdens de oorlog werden bijna 18.000 Amerikaanse soldaten in Margraten begraven, evenals ongeveer 1.000 andere geallieerde en 3.000 Duitse soldaten. Deze begraving tijdens de oorlog was tijdelijk: ze werden met kleding en persoonlijke bezittingen in een lijkzak of matrashoes begraven. Na de oorlog is de begraafplaats heringedeeld. De Russische en Duitse soldaten werden naar andere locaties overgebracht en ruim 10.000 Amerikaanse soldaten werden herbegraven in de Verenigde Staten. Uiteindelijk vonden 8.302 Amerikanen hun laatste rustplaats in Margraten.


Knooppuntroute

  • 60
  • 61
  • 64
  • 65
  • 66
  • 5
  • 73
  • 72
  • 80
  • 81
  • 82
  • 71
  • 70
  • 69
  • 68
  • 60

Disclaimer

Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.

Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.

Wij wensen u veel fietsplezier!

Andere routes in de buurt van Valkenburg

knooppunten

53 Km

Beeld bij Cultura Nova

Cultura Nova

Als je een liefhebber bent van bijzondere theatervoorstellingen, kun je je hart ophalen van 30 augustus tot en met 8 september bij het Cultura Nova festival https…

Startplaats: Landgraaf, Limburg (NL) | knooppuntroute

knooppunten

50 Km

Beeld bij Wintersporten in Snowworld

Wintersporten in Snowworld

Lekker skiën of snowboarden valt in ons land niet mee door het gebrek aan sneeuw en geschikte hellingen. Toch kan je in Nederland wintersporten op verschillende in…

Startplaats: Mechelen, Limburg (NL) | knooppuntroute

knooppunten

46 Km

Beeld bij Lourdesgrot in Venray

Lourdesgrot in Venray

Lourdesgrotten vind je vaak in de buurt van kerken en kloosters. Zo ook de Lourdesgrot in Venray. Nu is het een appartementencomplex aan de Eindstraat, maar vanaf …

Startplaats: Meterik, Limburg (NL) | knooppuntroute

knooppunten

50 Km

Beeld bij Sarsven en de Banen

Sarsven en de Banen

Bij deze fietsroute begin je in het kleine Limburgse dorpje Leveroy, dat maar zo’n 1100 inwoners telt en is ontstaan in de Middeleeuwen. Vlak hierna kom je al lang…

Startplaats: Leveroy, Limburg (NL) | knooppuntroute

knooppunten

48 Km

Beeld bij Langs de Roode Beek

Langs de Roode Beek

Deze beek stroomt op de grens tussen Nederland en Duitsland. De Roode Beek stroomt door het hart van het prachtige en veelzijdige natuurgebied de Brunssumerh…

Startplaats: Heerlen, Limburg (NL) | knooppuntroute