Cultura Nova
Als je een liefhebber bent van bijzondere theatervoorstellingen, kun je je hart ophalen van 30 augustus tot en met 8 september bij het Cultura Nova festival https…
Startplaats: Landgraaf, Limburg (NL) | knooppuntroute
Fietsroute
49 Km (± 3:16 ) | Limburg (NL) | Het weer op de route 0 °C 0bft
De bijzondere natuurgebieden van Grenspark Kempen-Broek, waar een groot deel van de natuur rond Weert bij hoort, bieden de ruimte voor prachtige fietstochten. Bossen, heide, vennen en stuifzandvlaktes: alles komt voorbij op deze route.
De naam van de stad Weert geeft aan hoe de stad is ontstaan. ‘Weert' komt van woord ‘waard’, een ingedijkt stuk land bij of in het midden van water en moeras. Weert lag vroeger in de Peelplassen en moerassen die zich uitstrekten over een enorm oppervlak, veel meer dan nu. De huidige stad ligt op het hoogste punt, vroeger Overweert, en het lage gedeelte is Nederweert. Het gebied wordt sinds de prehistorie bewoont, zo blijkt uit vondsten en een urnenveld op de Boshoverheide. In de Tweede Wereldoorlog maakte Weert deel uit van de Peel-Raamstelling, een verdedigingslinie die niet gebouwd werd om de Duitsers te verslaan maar juist om ze tegen te houden zodat Franse troepen naar Nederland konden reizen. De stelling is grotendeels in tact gebleven en met name in de noordelijke Peel goed te bezichtigen.
De Tungelerwallen is een aangeplant dennenbos met een heideveld en stuifzandvlakte. Op de open vlaktes wordt de ruimte gegeven aan de mierenleeuw en verschillende soorten graafwespen. Het heideveld is het broedgebied van de boomleeuwerik, de boompieper en de roodborsttapuit. De Tungelerwallen behoort tot Grenspark Kempen-Broek, een groot Nederlands-Belgisch natuurgebied.
De Tungelroyse Beek is een rechtgetrokken beek die water afvoert naar de Maas. Deze beek is een van de weinige grotere, natuurlijke waterlopen in Nederland die van west naar oost stroomt. Hij ontspringt bij Hamont (Belgisch Limburg) en mondt bij Neer uit in de Maas.
De Laurabossen liggen in het natuurgebied Kruispeel en de Belgische grens. Je vindt hier zandduinen, dennenbomen en struikheide. De dennen worden geleidelijk vervangen voor een loofbos. Om ervoor te zorgen dat het gebied niet helemaal volgroeid met bomen, wordt het gebied onderhouden door middel van begrazing door Schotse hooglanders. De nachtzwaluw vindt al een aantal jaren haar thuis in de bossen. Via de Laurabossen kom je bij het recreatiegebied de IJzeren Man. Hier worden veel buitenactiviteiten (voor kinderen) georganiseerd, maar hier kun je ook van de prachtige natuur aan het water genieten.
Dit natuurgebied is aangewezen als beschermingsgebied van verschillende zeldzame en bedreigde vogelsoorten, volgens de Europese Vogelrichtllijn. Hier broeden onder andere de roodborsttapuit, de boomleeuwerik en de nachtzwaluw, maar ook Rode lijst vogels als de geelgors, de duinpieper en de spotvogel. Een groot deel van het gebied is vrij toegankelijk en een deel is eigendom van het Ministerie van Defensie. Hier worden natuurontwikkelingsprojecten gedaan. Samen met het natuurgebied Ringselven behoren de Weerter- en Budelerbergen tot één Natura 2000-gebied.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!