Om de kaart te kunnen gebruiken heeft Google Maps je toestemming nodig voor het plaatsen van cookies. Deze worden geplaatst om bijvoorbeeld het in- of uitzoomniveau te onthouden en statistieken met betrekking tot het gebruik op te slaan. Bij het laden van de kaart ga je akkoord met Google Map's privacybeleid.
64 Km (± 4:16
) | Limburg (NL) | Het weer op de route
0
°C0bft
Al vanaf de middeleeuwen staken mensen aan de rand van de Peel turf af voor eigen gebruik. Later ging men over op ontginning van de afgegraven delen. Deze Limburgse fietsroute brengt je langs plekken die herinneren aan die tijd.
Knooppunt 1: Ysselsteyn
Ysselsteyn is gesticht in 1921 als model-ontginningsdorp. Het werd genoemd naar de voormalige minister van landbouw: H.A. IJsselsteyn. Je vindt in het dorp de Duitse militaire begraafplaats en Museum de Peelstreek. Het museum heeft een interessante collectie van spullen in en rond de boerderij van vroeger zoals oude machines, gereedschappen, gebruiksvoorwerpen en huishoudelijke artikelen. Ook leer je er meer over de Peel, de turfafgravingen, ontginningen, oude grenzen en het ontstaan van Ysselsteyn. Open op zaterdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur in april tot en met oktober. Daarbuiten op afspraak.
Tussen knooppunt 27 en knooppunt 57: Mariapeel
Ooit was de Mariapeel een onherbergzaam hoogveengebied. In de middeleeuwen startte de ontginning van dit gebied. Het overgrote deel van het veenmoeras werd door turfstekers afgegraven en als ‘het goud van de Peel’ verkocht. Tegenwoordig is het een landschap vol water, heidevelden, zandruggen, berken en open vlaktes begroeid met pijpenstrootje. Een waar paradijs voor ruim honderd soorten broedvogels en trekvogels.
Tussen knooppunt 57 en knooppunt 83: Griendtsveen
Griendtsveen is een voormalige turfkolonie die werd gesticht in 1885. Hier werd op grote schaal turf gewonnen. Het dorp ademt nog de sfeer van vroeger. Zo zie je er ophaalbruggetjes en kanalen, peelbanen en vaarten, apostelwoningen en een oude dorpspomp.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.