Cultura Nova
Als je een liefhebber bent van bijzondere theatervoorstellingen, kun je je hart ophalen van 30 augustus tot en met 8 september bij het Cultura Nova festival https…
Startplaats: Landgraaf, Limburg (NL) | knooppuntroute
Fietsroute
35 Km (± 2:20 ) | Limburg (NL) | Het weer op de route 0 °C 0bft
De Peel was vroeger een enorm aaneengesloten veengebied van 30.000 hectare op de grens tussen Noord-Brabant en Limburg.
Van dit uitgestrekte hoogveengebied is nog maar weinig over. In de Middeleeuwen ontstonden aan de rand van de Peel agrarische dorpen, die in de eeuwen daarna steeds grotere delen van het landschap ontgonnen.
Vanaf het begin van de 19de eeuw kwam de vervening in een stroomversnelling terecht, toen de gebroeders Van der Griendt in deze streek een aantal veenontginningsmaatschappijen opzetten. Al snel gingen ook kleinere ondernemers zich hierop richten.
Ruim een eeuw later was bijna al het hoogveen verdwenen. De nog resterende gebieden vallen nu onder beschermd natuurbeheer. Deze route neemt je mee door dorpen die een belangrijke rol speelden bij de veenontginningen en langs verschillende natuurgebieden.
Knooppunt 1: De Peelstreek
In Ysselsteyn, een dorp dat vooral bekendstaat om de Duitse militaire begraafplaats, ligt Museum De Peelstreek. Hier kun je het verhaal van de ontginning van de Peel, het ontstaan van ontginningsdorp Ysselsteyn, de gebruikte materialen ervaren en het belang van de ontginning voor de streek leren kennen. Het dorp zelf is in 1921 gesticht voor verdere ontginning van de Peel en was een modelontginningsdorp.
Tussen de knooppunten 1 en 18: Verzuring in De Rouwkuilen
Ten noordoosten van Ysselsteyn ligt De Rouwkuilen, een klein natuurgebied van 56 hectare. Het natuurgebied, dat voornamelijk bestaat uit naaldbossen met een ven, ligt op een dekzandrug in het noorden van de Peel. Dit deel van de Peel staat bekend als het gebied met een van de hoogste maten van verzuring in Nederland. Ook is het ven in de Rouwkuilen bijzonder omdat het een van de weinige vennen in de Peel is die niet zijn drooggelegd of ontgonnen.
Tussen de knooppunten 74 en 73: Een ‘schaakbord’ in De Heidsche Peel
De Heidsche Peel is een overgebleven natuurgebied in de Peel. In de jaren 60 van de 20ste eeuw was het een van de laatste grote heideontginningen van Nederland. De ontginning mislukte grotendeels, waardoor het landschap een bijzondere structuur heeft gekregen: er is een soort schaakbordpatroon ontstaan van afwisselend blokken landbouwgrond en natuur.
Knooppunt 84: Oorlogsgraven in de Paardekop
De Paardekop is een natuur- en recreatiegebied ten zuiden van Ysselsteyn. Hier ligt de grootste militaire begraafplaats van Nederland; dit is tevens de enige Duitse militaire begraafplaats van ons land.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!