Bloemencorso van Zundert
In Nederland bloemenland zijn bloemencorso’s een aloude traditie die tot op de dag van vandaag nog steeds in ere wordt gehouden. In heel Nederland zijn er jaarlijk…
Startplaats: Roosendaal, Noord-Brabant | knooppuntroute
Fietsroute
42 Km (± 2:48 ) | Noord-Brabant | Het weer op de route 0 °C 0bft
Het natuurgebied Maasheggen is door Unesco aangewezen als biosfeerreservaat. Het is daarmee na de Waddenzee het tweede gebied in Nederland op de prestigieuze Unesco Biosphere-lijst.
Langs de Maas ligt een uitgebreid gebied dat al vanaf ongeveer 1400 in bezit is van de Kruisheren van het klooster Sint-Agatha. Pachtende boeren hebben dit gebied eeuwenlang onderhouden en verzorgden daarbij de mei- en sleedoornheggen die de Maasheggen zo uniek maken. Van oudsher is het gebied verdeeld in kleine percelen, die omgeven worden door de mei- en sleedoornheggen. Kenmerkend voor de heggen in dit gebied is dat ze half worden doorgezaagd en schuin geplaatst worden. Hierdoor groeien de struiken in elkaar en ontstaat een zeer dichte en sterke heg.
Ze werden niet alleen gebruikt als afscheiding en veekering, maar ook om roofdieren buiten te houden en bij overstromingen slib op te vangen. Vroeger lagen er honderden kilometers aan heggen in het gebied. Sinds de uitvinding van prikkeldraad zijn het er veel minder, wat het des te unieker maakt dat je ze hier nog kunt bezichtigen.
De verschillende kavels in de uiterwaarden van de Maas, afgescheiden door de mei- en sleedoornheggen, geven het natuurgebied een Middeleeuws karakter. Voor dieren is het een populair gebied: ze vinden hier voedsel, beschutting en geschikte broedplaatsen. Ontdek dit mooie en bijzondere gebied!
Tussen de knooppunten 30 en 37 bevindt zich inmiddels ook knooppunt 2.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!