Bloemencorso van Zundert
In Nederland bloemenland zijn bloemencorso’s een aloude traditie die tot op de dag van vandaag nog steeds in ere wordt gehouden. In heel Nederland zijn er jaarlijk…
Startplaats: Roosendaal, Noord-Brabant | knooppuntroute
Fietsroute
47 Km (± 3:08 ) | Noord-Brabant | Het weer op de route 0 °C 0bft
Park Oude Warande, het Reeshofbos, Boswachterij Dorst, de Chaamse Bossen: rond Tilburg vind je diverse prachtige natuurgebieden. Een route door dit groene deel van Brabant.
Oude Warande
Dit stadspark van Tilburg werd in de 18de eeuw aangelegd en is een van de weinige intact gebleven sterrenbossen van Nederland. Een sterrenbos kenmerkt zich door de rechte lanen die vanuit een centraal punt naar de randen van het pos of park lopen. Het park is aangelegd in barokstijl, waarbij tuinen en parken van tuinarchitect André le Nôtre als voorbeeld zijn genomen. In Oude Warande wisselen naald- en loofbomen elkaar af en de ondergroei is gevarieerd, maar wel kenmerkend voor de Brabantse Kempen.
Boswachterij Dorst
Dit uitgestrekte bosgebied ligt tussen Rijen, Oosterhout, Teteringen en Dorst en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Vroeger was het een heidegebied en stond het bekend als de Seterse heide, maar aan het begin van de 19de eeuw werden hier grove dennen aangeplant. Toen het bos halverwege de 19de eeuw weer werd gekapt om te dienen als militair oefenterrein, ontstonden er zandverstuivingen. Aan het einde van de 19de eeuw verviel de militaire functie en werd opnieuw bos geplant. Naast het naaldbos vind je er nog wat stukken heide, loofbos en leemputten.
Chaamse Bossen
Waar nu de Chaamse Bossen liggen, lag vroeger een gebied met zandverstuivingen, natte heide en vennen. In de eerste helft van de 20ste eeuw is het gebied ontgonnen en beplant met bomen, voornamelijk grove den. De natte gebieden zijn drooggemaakt en veranderd in grasland. De combinatie van naaldbomen en graslanden maken de Chaamse Bossen tot een uniek en afwisselend gebied. Om nog meer variatie in vegetatie te krijgen, zijn de vroegere vennen uitgegraven. In het moerasland dat hierdoor is ontstaan, kunnen veel van de oorspronkelijke planten en dieren terugkeren.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!