Bloemencorso van Zundert
In Nederland bloemenland zijn bloemencorso’s een aloude traditie die tot op de dag van vandaag nog steeds in ere wordt gehouden. In heel Nederland zijn er jaarlijk…
Startplaats: Roosendaal, Noord-Brabant | knooppuntroute
Fietsroute
42 Km (± 2:48 ) | Noord-Brabant | Het weer op de route 0 °C 0bft
Tussen de A27 en het Brabantse Oosterhout ligt een bijzonder gebied, niet alleen voor Nederland: De Heilige Driehoek. Zoals de naam al doet vermoeden, vind je hier een schat aan religieus erfgoed.
De Heilige Driehoek (knooppunt 4) vormt een aaneengesloten gebied, waarvan de kern bestaat uit drie aan elkaar grenzende kloostercomplexen: Priorij Sint-Catharinadal, de Onze Lieve Vrouweabdij en de Sint-Paulusabdij. Op de kloostergronden vind je uitgestrekte lanen, bossen, boomgaarden en grachten. Ze worden omgeven door tuinen, landerijen en monumentale boerderijen, gelegen in een historisch landschap met waterlopen en houtwallen.
Het gebied ligt op de overgang tussen de zuidelijke Brabantse zandgronden en het delta- en rivierengebied in het noorden. Het Sterksel, bestaande uit grote pakketten zand, grind, keien en klei, is hier meer dan een miljoen jaar geleden gevormd door invloed van de Maas en Rijn.
De kloostergronden met het omliggende gebied vormen samen een gebied met een unieke religieuze en cultuurhistorische waarde.
De priorij Sint-Catharinadal is een Norbertinessenklooster, dat in 1271 in Vroenhout is gesticht. Daarmee is dit de oudste kloostergemeenschap van Nederland die ononderbroken heeft bestaan. In 1647 verhuisden de Norbertinessen naar de Blauwe Camer, een kasteeltje bij Oosterhout, waar zij tot op de dag van vandaag verblijven.
Het klooster beschikt over een kunstatelier, dat vooral bekendstaat om de restauraties van oude handschriften en boeken. Het is mogelijk om het klooster te bezoeken: er worden regelmatig workshops georganiseerd.
Landgoed Vredeoord was tot het begin van de 20ste eeuw een jongenskostschool die grensde aan de Priorij Sint-Catharinadal. In 1901 kochten Benedictinessen het landgoed om zich hier te vestigen. De zusters, die oorspronkelijk uit Frankrijk kwamen, moesten dit land verlaten door de secularisatiepolitiek. In de jaren daarna werd de kostschool geleidelijk aan omgebouwd tot een abdij met kloosterkerk. De zusters die er nu nog leven, volgen de regels van Sint-Benedictus: ‘Ora et labora’. Ze restaureren oude gobelins en iconen en maken beschilderde waskaarsen. Ook is het mogelijk om in het gastenverblijf het kloosterleven te ervaren.
De Benedictinessen werden gevolgd door Benedictijner monniken, die naast de Onze Lieve Vrouweabdij hun eigen abdij bouwden. Na de vestiging van de monniken in 1907, kreeg het gebied al snel de bijnaam ‘De Heilige Driehoek’. Door hun hoge leeftijd verhuisden de overgebleven monniken in 2006 naar een kloosterbejaardenoord. Tegenwoordig wordt de abdij gebruikt door de oecumenische gemeenschap Communauté de Chemin Neuf.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!