Bloemencorso van Zundert
In Nederland bloemenland zijn bloemencorso’s een aloude traditie die tot op de dag van vandaag nog steeds in ere wordt gehouden. In heel Nederland zijn er jaarlijk…
Startplaats: Roosendaal, Noord-Brabant | knooppuntroute
Fietsroute
64 Km (± 4:16 ) | Noord-Brabant | Het weer op de route 0 °C 0bft
De omgeving van Helmond vormt een groot contrast met de stad zelf: rondom de stad liggen namelijk verschillende bos- en natuurgebieden.
De Liesselse bossen – ook wel Galgenberg genoemd – vormen een bosgebied onder Deurne. Het bestaat oorspronkelijk uit een stuifzandgebied waarop grove dennen en fijnsparren zijn gepland. De dekzandruggen die de ondergrond vormen, vallen op door de opmerkelijke vorm: ze lopen zowel van het noordwesten naar het zuidoosten als van het zuidwesten naar het noordoosten.
De Brouwhuissche Heide is een bosgebied dat bestaat uit grove dennen die op dekzand en stuifzand zijn aangeplant. Op de heide die daarnaast ligt, zijn zeldzame jeneverbesstruiken te vinden. Deze struiken – op de kale ondergrond – waren vroeger de aanleiding van het ontstaan van verhalen over spoken en heksen in dit gebied.
Dwars door het Grotelsche Bos loopt de Esperloop. Deze beek is niet gekanaliseerd en daardoor is de Esperloop een redelijk zeldzaam voorbeeld van een meanderende heidebeek in Nederland. Het schone water van de beek bevat veel ijzer. Dit komt omdat er langs de Peelrandbreuk – een geologische breuklijn waar de beek langs loopt – diep grondwater opwelt.
Stippelberg en Beestenveld vormen een groot en afwisselend natuurgebied. In het oostelijke deel lijkt het alsof je op een landgoed terechtgekomen bent, met een landhuis en statige lanen. Het westelijk deel wordt daarentegen gevormd door natuurlijke bossen met verschillende heuveltjes op de Milheezerbreuklijn. De heuveltjes – gevormd door stuifzand – worden stippels genoemd, wat de naam van dit gebied verklaart.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!