Bloemencorso van Zundert
In Nederland bloemenland zijn bloemencorso’s een aloude traditie die tot op de dag van vandaag nog steeds in ere wordt gehouden. In heel Nederland zijn er jaarlijk…
Startplaats: Roosendaal, Noord-Brabant | knooppuntroute
Fietsroute
54 Km (± 3:36 ) | Noord-Brabant | Het weer op de route 0 °C 0bft
Hilvarenbeek, vooral bekend vanwege Safaripark Beekse Bergen, ligt in een prachtige groene omgeving. Vanuit dit dorp, dat zelf ook de nodige bezienswaardigheden heeft – bijvoorbeeld de Sint-Petrus’-Bandenkerk, een hoogtepunt van de Kempense gotiek – maak je kennis met de natuur van het zuidelijke deel van Noord-Brabant.
Oostelijk van Hilvarenbeek ligt Annanina’s Rust. Waar de opmerkelijke naam van dit natuurgebied vandaan komt, is niet precies bekend. Mogelijk is het vernoemd naar de maîtresse van de vroegere eigenaar: de Russische Anna. Andere bronnen vermelden de dood van een Anna en haar dochter Nina, die hier op een heuvel begraven zijn. Het is een voormalig landgoed met loof- en naaldbomen die in Engelse landschapsstijl zijn aangelegd.
Diessens Broek is de gangbare naam voor het dal van de Reusel. Dit gebied vormt een sterk contrast met het naastgelegen Annanina’s Rust: hier vind je vooral weiden en hooilanden, wat het een populair gebied maakt onder weidevogels.
De Neterselse Heide is een bijzonder gebied: het is namelijk een van de weinige gebieden in Nederland waar een berkenbos op een bodem van hoogveen groeit. Tussen de bomen bedekken zachte veenmossen de bodem. De vliegdennen, die hier zijn gegroeid door aangewaaide zaadjes, zorgen voor een bijzondere afwisseling.
De Landschotse Heide ligt ten oosten van het dorp Westelbeers. Het gebied staat bekend om de vele vennen en wordt ook wel ‘Keienhurk’ genoemd, naar het grootste ven. Rond de vennen liggen prachtige heidevelden. De Landschotse Heide heeft een bijzondere geschiedenis: in de Tweede Wereldoorlog oefenden Duitse bommenwerpers hier de aanvallen op havens. Een aantal aarden wallen – die hier aangelegd werden om schepen te imiteren – ligt er nog steeds. Ook de observatiebunker is bewaard gebleven.
Het particuliere Landgoed Baest bestaat uit akkers en weidegronden, omringd door loof- en naaldbomen. De bossen zijn natuurhistorisch erg belangrijk door de aanwezigheid van monumentale bomen. Zo staan er een zomereik van minstens 500 jaar oud en andere eiken van minimaal enkele honderden jaren oud.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!