Bloemencorso van Zundert
In Nederland bloemenland zijn bloemencorso’s een aloude traditie die tot op de dag van vandaag nog steeds in ere wordt gehouden. In heel Nederland zijn er jaarlijk…
Startplaats: Roosendaal, Noord-Brabant | knooppuntroute
Fietsroute
48 Km (± 3:12 ) | Noord-Brabant | Het weer op de route 0 °C 0bft
Een vestingstad, een unieke polder en een van de mooiste Nationale Parken van Nederland, deze fietsroute heeft het allemaal.
Heusden is de hoofdplaats van de historische landstreek Het Land van Heusden. De vesting, die vanaf 1968 een veertigjarige renovatie heeft ondergaan, is een goed voorbeeld van een vestingstad volgens het Oud-Nederlands Vestingstelsel. Kenmerkend is het feit dat de verdedigingswallen en bastions volledig van aarde zijn gemaakt. De binnenstad is één groot openluchtmuseum, en geheel historisch. Uniek is het stratenplan, dat nog uit de Middeleeuwen dateert. De geschiedenis van de stad en de omliggende gebieden Land van Heusden en Land van Altena kun je te weten komen in het Museum voor het Land van Heusden en Altena in het voormalige gouverneurshuis.
Tussen de Bergsche Maas en het Oude Maasje ligt in het rivierkleigebied de Overdiepse Polder. Het is in feite een langgerekt schiereiland dat ontstaan is na voltooiing van de Bergsche Maas. Vanaf 1904 is de polder gebruikt voor melkveehouderij, maar de afgelopen jaren heeft de polder een nieuwe bestemming gekregen. Bij een hoge waterstand van de Bergsche Maas lopen de dorpen en steden langs de rivier het gevaar om overstroomd te raken. Om de rivier de ruimte te geven en daarmee het gevaar voor de steden en dorpen te beperken, is de Overdiepse Polder aangewezen als overstromingsgebied.
Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen wordt gevormd door zandverstuivingen en naaldbossen. Hier vind je de grootste actieve zandverstuivingen van Europa, waardoor het gebied ook wel ‘de Brabantse Sahara’ wordt genoemd. Afwisseling vind je hier in het beekdal de Zandleij, waar ook natuurgebied De Brand ligt. Het gebied bestaat hier vooral uit moerassen, hakhoutbossen en natte weilanden.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!