Logo Fietsen123

Zoek een leuke fietsroute

Of toon alle fietsroutes

Fietsroute

Fietsroute Benedendorpen in het Land van Heusden

43 Km (± 2:52 ) | Noord-Brabant | Het weer op de route weather.icon 0 °C 0bft

Het Land van Heusden was vroeger een belangrijke streek in het huidige Noord-Brabant, met als hoofdplaats vestingstad Heusden. Tegenover deze stad, aan de overzijde van de Bergsche Maas, liggen de zogenaamde ‘benedendorpen’. We nemen je mee door dit deel van het Land van Heusden.

De route start in Dussen, een dorp dat tot het vroegere Land van Altena – grenzend aan het Land van Heusden – behoorde. Hier staat het monumentale Kasteel Dussen, dat in de tweede helft van de 15de eeuw gebouwd is. Het gebouw bestaat uit een binnenplaats met daaromheen drie woonvleugels en een toegangspoort met twee halfronde torens.

Andere bezienswaardigheden in het dorp zijn boerderijen van het Altenase dwarstype, een boerderijtype dat kenmerkend is voor het Land van Heusden en Altena. De boerderijen zijn een combinatie van een hallenhuis en een Vlaamse schuur, waarbij de houten schuur dwars tegen een stenen woongedeelte is aangebouwd.

Almkerk en Uitwijk

Ook Almkerk en Uitwijk liggen in het voormalige Land van Altena. In de buurt van Almkerk vind je diverse mooie molens, waaronder de Zandwijkse Molen uit de 17de eeuw. Ook staan hier meerdere goed bewaard gebleven boerderijen van het Altenase dwarstype. Aan een heuvel in het landschap is bovendien nog te zien waar het vroegere Kasteel Altena heeft gestaan.

Uitwijk is vooral noemenswaardig door de Hervormde Kerk, waarvan de oudste delen nog uit 1100 dateren. Ook staat er een monumentale langgevelboerderij uit het midden van de 17de eeuw.

De benedendorpen

Na het verlaten van Uitwijk fiets je via Waardhuizen richting het eerste benedendorp van het Land van Heusden: Veen. Behalve de gereformeerde kerk en een historische molen zijn hier weinig bezienswaardigheden te vinden.

Wijk & Aalburg

Het huidige Wijk & Aalburg is ontstaan door het aaneengroeien van de dorpen Wijk en Aalburg. Op het gebied van agrarische bedrijvigheid en productie speelt het dorp een belangrijke rol, met onder andere aardappelen, bonen, haver, koolzaad, rogge, tarwe en vlas. Ook vindt er paarden- en rundveefokkerij en fruitteelt plaats.

In het dorp is een grote verscheidenheid aan kerkgemeenschappen actief; hiervan getuigen de vele kerken. De gotische Hervormde Kerk van Aalburg, met toren uit de 14de eeuw, en de Hervormde Kerk van Wijk zijn de meest noemenswaardige. Verder kun je aan de Maasdijk de prachtig gerestaureerde molen ‘De Twee Gebroeders’ bezichtigen.

Genderen

Vanuit het dorp Genderen heb je een prachtig uitzicht over de Bergsche Maas en vestingstad Heusden. In het dorp kun je bovendien genieten van enkele bijzondere boerderijen, zowel van het Altenase dwarstype als een T-boerderij. Dit laatste type dankt zijn naam aan de vorm van de plattegrond.

Babyloniënbroek

Door het mooie boerenlandschap en langs de mooie oevers van de Bergsche Maas kom je via de dorpen Drongelen en Eethen aan in Babyloniënbroek. Volgens de overlevering is de naam bedacht door monniken die hier het christelijk geloof kwamen verspreiden. Zij troffen onder de inwoners van de streek een ‘Babylonische barbaarsheid’ aan. Het dorpje staat vooral bekend om het Slotje van Babyloniënbroek, ook wel Het Fort genoemd. Er is echter niet veel bekend over de geschiedenis van dit gebouw.

Meeuwen

In Meeuwen tref je ’t Huis te Meeuwen aan. Het gebouw oogt heel oud, maar dit is slechts schijn: het is in de jaren 30 van de 20ste eeuw gebouwd op de plaats waar vroeger het machtige Kasteel Meeuwen heeft gestaan. Wel zijn enkele muurresten van de voorburcht en een deel van de gracht van de hoofdburcht van het oorspronkelijke kasteel bewaard gebleven.


Knooppuntroute

  • 52
  • 54
  • 56
  • 71
  • 67
  • 66
  • 64
  • 99
  • 65
  • 97
  • 60
  • 58
  • 59
  • 57
  • 53
  • 52

Disclaimer

Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.

Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.

Wij wensen u veel fietsplezier!

Andere routes in de buurt van Dussen

knooppunten

50 Km

Beeld bij Bloemencorso van Zundert

Bloemencorso van Zundert

In Nederland bloemenland zijn bloemencorso’s een aloude traditie die tot op de dag van vandaag nog steeds in ere wordt gehouden. In heel Nederland zijn er jaarlijk…

Startplaats: Roosendaal, Noord-Brabant | knooppuntroute

knooppunten

60 Km

Beeld bij Het Grenslandpad

Het Grenslandpad

Wellicht doet de naam wel wat rinkelen: het Grenslandpad ( www.grenslandpad.nl ). Dit is een langeafstandswandelpad met een lengte van maar liefst 372 km tussen Sl…

Startplaats: Goirle, Noord-Brabant | knooppuntroute

knooppunten

59 Km

Beeld bij Smokkelen in Brabant

Smokkelen in Brabant

Voordat de strenge controle van landsgrenzen binnen de EU werd opgeheven, was smokkelen van allerlei handelswaar een lucratieve bezigheid. In de gemeente Cranendon…

Startplaats: Someren, Noord-Brabant | knooppuntroute

knooppunten

36 Km

Beeld bij De Bossche bol

De Bossche bol

De Bossche bol is in Noord-Brabant en vooral in ’s-Hertogenbosch een echt begrip. Deze gebaksspecialiteit wordt gebakken van het beslag van soezen en gedoopt in pu…

Startplaats: Drunen, Noord-Brabant | knooppuntroute

knooppunten

44 Km

Beeld bij Philips

Philips

Dit Eindhovense bedrijf heeft tal van baanbrekende uitvindingen op zijn naam staan. Wie Eindhoven zegt, denkt bijna automatisch aan het wereldberoemde elektr…

Startplaats: Heeze, Noord-Brabant | knooppuntroute