Bloemencorso van Zundert
In Nederland bloemenland zijn bloemencorso’s een aloude traditie die tot op de dag van vandaag nog steeds in ere wordt gehouden. In heel Nederland zijn er jaarlijk…
Startplaats: Roosendaal, Noord-Brabant | knooppuntroute
Fietsroute
47 Km (± 3:08 ) | Noord-Brabant | Het weer op de route 0 °C 0bft
Aan de Bergsche Maas ligt het voormalige Land van Heusden. Deze historische landstreek behoorde vroeger tot het Graafschap Holland maar is in 1810 bij Noord-Brabant gevoegd. De hoofdstad was het stadje Heusden. Het is een goed voorbeeld van een vestingstad volgens het oud-Nederlands Vestingstelsel. Deze manier van stadsverdediging was gebaseerd op een Italiaanse methode, maar dan aangepast aan het Nederlandse landschap. Typerend is het feit dat de verdedigingswallen en bastions volledig van aarde zijn gemaakt. Later zijn de verdedigingswerken aangepast naar het Nieuw Nederlands Vestingstelsel, maar een grootschalige restauratie vanaf 1968 heeft de verdedigingswerken teruggebracht naar het oud-Nederlandse Vestingstelsel.
Vanaf Heusden fiets je langs de rivier naar ’s-Hertogenbosch. Een van de opvallende gebouwen is de enorme Kathedrale Basiliek van Sint Jan Evangelist, beter bekend als de Sint-Janskathedraal. Deze basiliek heeft de titel van kathedraal gekregen omdat het de zetel is van de bisschop van 's-Hertogenbosch en is een hoogtepunt van de Brabantse gotiek. Naast de Sint-Janskathedraal kent de stad nog een aantal andere aparte kerken. De meest in het oog springende is de Sint-Catharinakerk, een koepelkerk in de Neo Byzantijnse stijl en geïnspireerd door de Hagia Sofie in Istanbul. 's-Hertogenbosch mag meerdere titels op zijn naam schrijven. Zo is de historische binnenstad is een van de oudste en meest complete van Nederland, is de stad het grootste omwalde gebied van het land en is het oudste bakstenen huis van Nederland - waar tegenwoordig het VVV-kantoor gevestigd is - in de stad te vinden. Uniek is de Binnendieze, een stelsel van stromen dat grotendeels onder de bebouwing ligt. Met rondvaartboten is een deel van de nog bestaande stromen te bezichtigen waarbij je onder andere het oudste stuk van de stadsmuur te zien krijgt. Als geboorteplaats van de schilder Jheronimus Bosch is er veel aandacht aan zijn leven en werken besteed. Zo staat er op de Markt een standbeeld van Bosch en staan hij en zijn werken centraal in het Jheronimus Bosch Art Center, gevestigd in de Nieuwe Sint-Jacobskerk.
Via Vlijmen, Drunen en Oudheusden leidt de fietsroute uiteindelijk terug naar Heusden.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!