Bloemencorso van Zundert
In Nederland bloemenland zijn bloemencorso’s een aloude traditie die tot op de dag van vandaag nog steeds in ere wordt gehouden. In heel Nederland zijn er jaarlijk…
Startplaats: Roosendaal, Noord-Brabant | knooppuntroute
Fietsroute
54 Km (± 3:36 ) | Noord-Brabant | Het weer op de route 0 °C 0bft
Historie en natuur wisselen elkaar af tijdens deze grensoverschrijdende fietsroute rondom de Kalmthoutse en Woensdrechtse heide.
Kasteel Ravenhof ligt op Belgisch grondgebied, ten westen van Putte-Stabroek. Vermoedelijk stond er in de dertiende of veertiende eeuw al een klein kasteel. Het gebouw dat je nu terugziet werd in twee fases gebouwd. De hoofdbouw in neo-Lodewijk XV-stijl komt uit 1810. Uit deze periode dateert ook de naam Ravenhof. Tussen 1911 en 1920 werden de twee zijvleugels aangebouwd door de toenmalige eigenaar, Charles Moretus Plantin. Hij was tot 1960 burgemeester van Stabroek. In 1979 kwam het kasteel in handen van de gemeente Stabroek. In het omgebouwde koetshuis zit een leuk restaurant met prachtig terras. Het park van 25 hectare is open voor publiek.
Dit diverse en dynamische natuurgebied ligt aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens. Hier wisselen weidse, ongerepte landschappen van heide, duinen, vennen, weilanden, bossen en polder elkaar af. Door de gevarieerde landschappen komen er veel verschillende soorten vogels, reptielen, insecten en amfibieën voor.
Het Oorlogsmuseum Ossendrecht is een privémuseum. Het werd opgericht door Jan de Jonge. Hij verzamelt al zijn hele leven souvenirs uit de Tweede Wereldoorlog. Het verzamelen begon in en om het huis in Zeeland, maar ook bij zijn grootouders in Brabant. Je kunt hier een rondleiding op afspraak volgen. Wil je meer weten over de strijd die in de omgeving van het museum woedde en de Slag van Antwerpen? Dan kun je ook kiezen voor de ‘Battle Tour’.
De Woensdrechtse Heide is een natuurgebied van 69 hectare. Het is een militair oefenterrein en in eigendom van Defensie. Dit gebied bestaat uit heide, stuifzand en naaldbos. In het bos stond lange tijd een Shermatank, die betrokken was bij gevechten om de Kreekrakdam (1944). De tank bleef er tot 1976, werd gerestaureerd en staat sinds 1978 bij het Bevrijdingsmonument in Woensdrecht.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!