Bloemencorso van Zundert
In Nederland bloemenland zijn bloemencorso’s een aloude traditie die tot op de dag van vandaag nog steeds in ere wordt gehouden. In heel Nederland zijn er jaarlijk…
Startplaats: Roosendaal, Noord-Brabant | knooppuntroute
Fietsroute
64 Km (± 4:16 ) | Noord-Brabant | Het weer op de route 0 °C 0bft
Oisterwijk ligt midden in Nationaal Landschap Het Groene Woud. Dit gebied tussen de steden ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg bestaat uit meerdere natuurgebieden. Een aantal daarvan liggen onder Oisterwijk.
Het eerste grote natuurgebied waar je doorheen fietst, is de Kampina. Het bestaat uit bos, heide en beekdalen. De heidegebieden van de Kampina bevatten enkele bijzondere heidesoorten, zoals lavendelheide. De beken Beerze en Rosep meanderen door dit gebied. De Rosep is slechts een kleine beek, met nauwelijks een beekdal, maar de Beerze heeft een omvangrijk moerassig beekdal met uitgestrekte moerasbossen.
Veel van de Oisterwijkse Vennen zijn gevormd tijdens de laatste ijstijd. De felle poolwinden sleten het landschap uit en stuifzand werd rondom de ontstane laagtes opgehoopt. De kommen die hierdoor ontstonden, zijn in de loop der tijd gevuld met regenwater. De andere vennen zijn waarschijnlijk ontstaan in voormalige stroomdalen. Het gebied wordt onderhouden door Natuurmonumenten, die erop toeziet dat er bijzondere planten in het water voorkomen. Hierdoor komen er veel verschillende watervogels in het natuurgebied voor. Het Klompven is in tegenstelling tot de andere vennen door mensen aangelegd.
Het gebied waar nu de Oisterwijkse Bossen liggen, werd vroeger gevormd door heide. In de 19de eeuw werden er uitgestrekte bossen van grove den gecreëerd. Het hout dat hierdoor gekapt kon worden, was bedoeld voor de scheeps- en mijnbouw. In latere jaren is er plaats gemaakt voor gevarieerder bos. De bodem van het bos is dichtbegroeid. Dit komt omdat omgevallen bomen en dood hout blijft liggen. Dit biedt een voedingsbodem voor verschillende planten en paddenstoelen.
Deze beheerseenheid hoort bij de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Dit gebied wordt voornamelijk gekenmerkt door een dekzandrug die begroeid is met bossen. Verder liggen er nog enkele vennen en heidegebieden.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!