Bloemencorso van Zundert
In Nederland bloemenland zijn bloemencorso’s een aloude traditie die tot op de dag van vandaag nog steeds in ere wordt gehouden. In heel Nederland zijn er jaarlijk…
Startplaats: Roosendaal, Noord-Brabant | knooppuntroute
Fietsroute
46 Km (± 3:04 ) | Noord-Brabant | Het weer op de route 0 °C 0bft
Het grote aaneengesloten natuurgebied De Maashorst ligt op het grondgebied van de gemeenten Oss, Landerd, Bernheze en Uden. Je vindt hier een lappendeken van verschillende landschapstypen.
In totaal beslaat het landschapspark een oppervlakte van zo’n 2.400 hectare. De Maashorst staat bekend om de vele landschapstypen die er naast elkaar voorkomen. Zo vind je er op stuifzand aangelegde naaldbossen een aantal heidevelden – die samen zo’n 200 hectare beslaan – enkele vennen, modern landbouwgebied, oude akkers, natte graslanden en houtwallen.
In de jaren 60 ontstond het idee om de verschillende natuurgebieden met elkaar te verbinden. Dit bood meer mogelijkheden voor recreatie, ontwikkeling van flora en fauna en het tegengaan van droogte. In Slabroek vind je een interessant informatiecentrum over het gebied.
De naam slaat op het feit dat de Maas hier ongeveer 125.000 jaar geleden stroomde. Door de landschapsstijging van de Peelhorst en -daling van de Slenk van Venlo, is de loop van de rivier steeds verder naar het oosten gaan liggen.
Het beheer van het landschap vindt onder meer plaats door inzet van grote grazers, zoals wisenten, taurossen en exmoorpony's. Verder komen er veel bijzondere dier- en vogelsoorten voor, waaronder dassen, rugstreeppadden, heikikkers, nachtzwaluwen, boomleeuweriken, wespendieven en boomvalken.
De Reekse Heide vormt samen met de Reekse Bergen een bijzonder natuurgebied. Dit gebied, dat nu bestaat uit prachtige natuur, was vroeger militair terrein. De stuifduinen die hier liggen, werden gebruikt als kogelvangers. Het grootste deel van de Reekse Heide is nog steeds oefenterrein en daarom niet toegankelijk. Een deel van het gebied en de Reekse Bergen zijn wel vrij toegankelijk. Ook de Mineursberg herinnert nog aan het militaire verleden. In de tijd van Napoleon was dit een oefenterrein van de mineurs. In het landschap kun je bovendien nog verschillende verdedigingswallen van de voormalige landweer herkennen.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!