Bloemencorso van Zundert
In Nederland bloemenland zijn bloemencorso’s een aloude traditie die tot op de dag van vandaag nog steeds in ere wordt gehouden. In heel Nederland zijn er jaarlijk…
Startplaats: Roosendaal, Noord-Brabant | knooppuntroute
Fietsroute
40 Km (± 2:40 ) | Noord-Brabant | Het weer op de route 0 °C 0bft
Vincent van Gogh beleefde misschien wel de belangrijkste jaren van zijn carrière in Nuenen, waar hij een groot deel van zijn beroemde werken schilderde. Nuenen is niet voor niets de 'hometown' van deze grootmeester. Op deze fietsroute nemen we je mee langs een aantal bijzondere plekken.
Nuenen, de plek die de Brabantse kunstschilder Vincent van Gogh in zijn hart sloot. Hij woonde en werkte hier van december 1883 tot november 1885 en schilderde hier 194 schilderijen. De Aardappeleters is een van de bekendste schilderijen die hij hier heeft geschilderd. Deze periode werd ook gezien als de meest productieve periode in zijn leven.
De route start bij Museum Vincentre (Berg 29 te Nuenen). Hier beleef je het Nuenen van 1883, het jaar dat Vincent van Gogh zich hier vestigde. Via een interactieve tentoonstelling ontdek je wie Vincent van Gogh was als mens en hoe hij zich heeft ontwikkeld tot wereldberoemde kunstschilder. In het bijzonder wordt het verhaal achter zijn werk De Aardappeleters uitgelicht.
Nuenen is eigenlijk een museumdorp en de omgeving draagt daaraan bij. De gebouwen, de natuur en de mensen hebben een grote rol gespeeld in schilderijen van Van Gogh. Denk aan de Opwettense watermolen en de Collse watermolen, of het kerkje van Nuenen. Maar liefst 23 locaties in Nuenen hebben iets met Van Gogh te maken, 14 daarvan heeft hij geschilderd in zijn schilderijen. Het is als het ware een levende collectie.
De Van Gogh fietsroute loopt door heel Brabant en is in totaal goed voor 340 kilometer fietsplezier. Goed om te weten: er zijn speciale Van Gogh fietskaarten! Kijk hier voor meer informatie over deze route.
Bron: visitbrabant.com
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!