Bloemencorso van Zundert
In Nederland bloemenland zijn bloemencorso’s een aloude traditie die tot op de dag van vandaag nog steeds in ere wordt gehouden. In heel Nederland zijn er jaarlijk…
Startplaats: Roosendaal, Noord-Brabant | knooppuntroute
Fietsroute
39 Km (± 2:36 ) | Noord-Brabant | Het weer op de route 0 °C 0bft
Deze fietsroute brengt je langs een heel oud deel van Noord-Brabant. Van oude kerken en kloosters tot prachtige plassen en bossen, de gemeente Mill en Sint Hubert heeft het allemaal.
De gemeente Mill en Sint Hubert bestaat uit vier kernen: Mill, Langenboom, Sint Hubert en Wilbertoord. Deze typsich Brabantse dorpjes hebben alleen een rijke geschiedenis. Mill is daar geen uitzondering op. Je vindt hier bijvoorbeeld het oorlogsverhaal bij het Duits Lijntje, allerlei landgoederen en prachtige bossen en plassen. In het centrum van Mill vind je de Sint Willibrorduskerk, gebouwd in 1881. Voor de huidige kerk behoorde de kerk van Mill bij de moederkerk in Boxmeer, al in 1323. Drie jaar later, in 1326, werd de kerk een zelfstandige parochie. Naast deze prachtige kerk, vind je in Mill ook Kasteel Aldendriel. Dit kasteel, gebouwd in 1477, was tussen 1648 en 1744 in gebruik als kerk-kasteel. Van de toenmalige eigenaar mocht de bevolking van Mill het kasteel gebruiken voor de misviering. Het kasteel daarna een aantal keer gerenoveerd. Tegenwoordig worden hier evenementen gehouden en kun je het kasteel bezoeken.
Het Duits Lijntje is een voormalige spoorlijn tussen Boxtel (NB) en Wesel (Duitsland). Het traject werd in 1878 geopend als onderdeel van de internationale verbinding tussen Londen Berlijn en Sint-Petersburg. Veel diplomaten en vorsten maakten gebruik van dit traject voor Europese reizen. De Eerste Wereldoorlog maakte in 1914 een einde aan het grootste deel van het verkeer op deze spoorlijn. In 1945 blies de Duitse Wehrmacht de spoorbrug bij Wesel op en daarmee was er geen Duits deel meer van het Duitse Lijntje. Bij Mill ging het goederenvervoer nog door tot 1978. Tussen Volkel en Mill is de spoorbrug nog zichtbaar.
Verder op de route fiets je langs de Kraaijenbergse Plassen. Dit natuurgebied bestaat voornamelijk uit water en wordt veel gebruikt door (sport)vissers en voor waterrecreatie. Er zijn ook veel fiets- en wandelpaden aangelegd. Deze plassen zijn in 1968 ontstaan door winning van grind, klei en zand. Voorheen was dit een duingebied, wat hier en daar nog terug te zien is in het landschap. In dit gebied vind je ook de oude rivierduinen De Cork en De Geest, met daarnaast het Geesterbos. In het Geesterbos liggen een aantal dassenburchten.
De route gaat dwars door de Langenboomse Bossen. Dit voormalige dennenbos wordt nu door boswachters onder handen genomen om meer licht op de bodem te creëren, zodat andere boomsoorten en planten de kans krijgen hier te groeien. Zo ontstaat er ook een natuurlijker bos en kunnen verschillende dieren zich hier beter nestelen. In de nattere delen van het bos zijn een aantal vennen ontstaan, omgeven door heideveld. Een deel van het bos heeft een oorlogsverleden: ook door dit gebied loopt het Duits Lijntje. Defensie maakt nu ook nog gebruik van een deel van het bos, voor militaire oefeningen.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!