Bloemencorso van Zundert
In Nederland bloemenland zijn bloemencorso’s een aloude traditie die tot op de dag van vandaag nog steeds in ere wordt gehouden. In heel Nederland zijn er jaarlijk…
Startplaats: Roosendaal, Noord-Brabant | knooppuntroute
Fietsroute
69 Km (± 4:36 ) | Noord-Brabant | Het weer op de route 0 °C 0bft
Op de grens tussen de provincies Noord-Brabant en Limburg liggen verschillende prachtige gebieden: van bossen tot statige landgoederen. Een mooie route vol afwisseling.
Ten westen van de plaats Sint-Anthonis ligt het Sint-Anthonisbos, door de lokale bevolking vaak de Staatsbossen of de Staat genoemd omdat het gebied eigendom is van Staatsbosbeheer. Het is een ontginningsbos dat in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw is aangelegd. Om voor een natuurlijke diversiteit te zorgen, zijn er zowel naald- als loofbomen geplant. Een bijzondere bezienswaardigheid in het bos is de Heksenboom, een grove den die op een aparte manier is vergroeid. De bomen worden afgewisseld door heide- en stuifzandgebieden.
Groote Slink en Bunthorst zijn twee landgoederen, die hier aan het begin van de 20ste eeuw door de gebroeders Roelvink zijn gebouwd. Groote Slink is aangelegd volgens de Engelse landschapsstijl en kenmerkt zich door sprookjesachtige, slingerende lanen en vele hoogteverschillen. Een groot contrast vormt het daarnaast gelegen Bunthorst, dat juist strak is ingedeeld, met rechte akkers en lanen en geordende bosvakken.
Samen met de Stippelberg en de Nederheide vormt het Beestenveld een uitgestrekt bosgebied van ongeveer 2.000 hectare. De bossen, die voornamelijk worden gevormd door grove dennen, worden hier en daar afgewisseld door landbouwontginningen. Ook ligt hier de Klotterpeel, een uniek bewaard gebleven stukje natuur dat een beeld geeft hoe deze omgeving er vroeger – voor de ontginningen – uit heeft gezien.
Een bijzonder monument op de route is de Ballonzuil, het oudste luchtvaartmonument van Nederland. Dit werd hier in 1896 geplaatst ter ere van een Franse luchtballon die 25 jaar daarvoor in Merselo was geland.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!