Bloemencorso van Zundert
In Nederland bloemenland zijn bloemencorso’s een aloude traditie die tot op de dag van vandaag nog steeds in ere wordt gehouden. In heel Nederland zijn er jaarlijk…
Startplaats: Roosendaal, Noord-Brabant | knooppuntroute
Fietsroute
50 Km (± 3:20 ) | Noord-Brabant | Het weer op de route 0 °C 0bft
Uiterwaarden bij een grote rivier met uitgestrekte polders ernaast, een typisch Hollands landschap. Dit wordt gecombineerd met Nationaal Park De Biesbosch om een gevarieerd Hollands landschap te tonen.
De fietsroute start in Werkendam. Deze plaats is onder de naam Wirkenemunde in 1064. De geschiedenis van het dorp heeft veel momenten van rampspoed gezien. Zo is het getroffen door overstromingen, een brand, de pest en oorlog. Het dorp heeft een streng protestants karakter en kent verschillende stromingen binnen het protestantisme. De hervormde kerk vormt een van de bezienswaardigheden van Werkendam, maar ook de Joodse begraafplaats, het Notarishuis, de vestingwerken en de molens zijn een bezichtiging waard.
Na Werkendam leidt de fietsroute je langs de rivier richting De Biesbosch. Je hebt hierbij uitzicht op de uiterwaarden en de natuurgebieden aan de rivieroevers.
In de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant ligt Nationaal Park De Biesbosch. Je fietst met deze route door het gedeelte dat bekendstaat als de Brabantse Biesbosch. De oorsprong van dit zoetwatergetijdengebied ligt in het begin van de late middeleeuwen. De bewoners van woongemeenschappen zijn door middel van bedijking rond het jaar 1270 het gebied gaan ontginnen. Hierdoor ontstonden afdammingen van de verschillende rivieren die het gebied omringen: de Maas en de Merwede. De Sint-Elisabethsvloed in 1421 heeft vervolgens een grote invloed gehad op het ontstaan van de verschillende kreken en sedimentplaten. De Biesbosch kent een grote diversiteit aan (zeldzame) flora en fauna. Hoewel het gebied vooral hierom bekendstaat, is een groot deel van De Biesbosch in gebruik voor agrarische en recreatieve doeleinden. Het eerste gebied waar je doorheen komt, staat bekend als de Noordwaard polder. Dit doorstroom gebied is onderdeel van het programma 'Ruimte voor de Rivier'. Het is een buitendijks doorstroomgebied, wat inhoudt dat het rivierwater bij hoge waterstanden de polder in zal lopen om een snelle afvoer naar zee te creëren. Hierna gaat de route door het natuurgebied van De Biesbosch, waarbij de kans groot is om verschillende soorten vogels en zoogdieren te zien, zoals de ree, vos, boommarter, havik, wielewaal en bonte specht. Hierna passeer je de Aakvlaai en de Kurenpolder, twee natuur- en recreatiegebieden die bijdragen aan het gevarieerde karakter van De Biesbosch.
Via Hank, waar verschillende bezienswaardigheden te zien zijn zoals de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen, een Hervormde kerk, een keersluis uit 1699 en de Zuidhollandse Molen fiets je richting Nieuwendijk en vandaar terug naar Werkendam.
Het pontje tussen knooppunt 12 en 13 vaart alleen op de volgende momenten:
Op momenten dat het pontje niet vaart, kun je vanaf knooppunt 13 de volgende route volgen:
Vanaf knooppunt 13 fiets je via knooppunt 29 (in noordelijke richting) naar knooppunt 10 en vervolgens naar knooppunt 22. Vanaf knooppunt 22 kun je in zuidelijke richting de route vervolgen naar knooppunt 12.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!