Bloemencorso van Zundert
In Nederland bloemenland zijn bloemencorso’s een aloude traditie die tot op de dag van vandaag nog steeds in ere wordt gehouden. In heel Nederland zijn er jaarlijk…
Startplaats: Roosendaal, Noord-Brabant | knooppuntroute
Fietsroute
23 Km (± 1:32 ) | Noord-Brabant | Het weer op de route 0 °C 0bft
Brabant is een bosrijk gebied, maar ook het water is hier vertegenwoordigd. Het hoogtepunt is dan wel het Nationaal Park De Biesbosch, met het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa.
Nu is het een recreatie- en natuurgebied, maar dat was niet altijd zo. Vroeger stond het gebied in het teken van landbouw en ardbeid, zoals de biezenteelt. Biezen zijn waterplanten die zich in het open water van De Biesbosch hebben gevestigd. Van de mattenbies werden onder andere zittingen van stoelen gemaakt. Stoelenmatten was destijds een ambacht. De Biesbosch dankt zijn naam ook aan de biezen. Naast de bies werd hier ook riet en griendhout verbouwd. Inmiddels wordt er in De Biesbosch niets verbouwd voor commercieel gebruik, al kun je hier en daar nog wel wat mattenbies vinden.
In dit bijzondere natuurgebied gaan bos en water hand in hand. Je komt langs bijzondere wilgenvloedbossen, polders, akkers en rivieren. Pontjes verbinden de verschillende delen van De Biesbosch met elkaar. Je kunt hier naast fietsen en wandelen ook varen, kanoën en vissen.
De Biesbosch heeft het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa, met een zeldzame vorm van 'eb en vloed'. Het zoete water gaat op en neer door het getijdenverschil van zo'n 70 tot 80 centimeter. Het zeewater komt op en stuwt de zoetwaterafvoer van de rivieren rond De Biesbosch het rivierengebied op. Wordt het eb in de zee, dan neemt die stuwing af en stroomt het water weer terug.
In De Biesbosch ligt het Biesbosch MuseumEiland, een museum met exposities over de historische ontwikkeling van het gebied. Van hoe het gebied ontstaan is tot de rol van de Biesbosch bij de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog: je kunt het hier allemaal bekijken. Ook is er het buitenmuseum De Pannenkoek, een gratis toegankelijk deel van het museum waar je het leven van de griendwerkers kunt ervaren. Hier wordt ook nog griend gehakt en riet gesneden. Let op: het museum is tot zeker 25 mei 2021 gesloten. Bekijk de website van Biesbosch MuseumEiland voor meer informatie.
Biesbosch MuseumEiland is behalve een prachtig museum, ook een ‘Brabants Fietscafé’. Bij de Brabantse Fietscafés voel je je als fietser extra welkom. Drink bijvoorbeeld een kopje koffie of een biertje na afloop van de fietstocht, of vul jouw flesje water gratis bij. Heb je een e-bike? Die kun je hier opladen. Voor pech onderweg kun je terecht bij een EHBO-post, waar ook reparatiesets voor fietsen te verkrijgen zijn. Ben je nog niet uitgefietst, dan kun je hier extra fietskaarten en informatie over De Biesbosch vinden. Kijk voor andere Brabantse Fietscafés op de website van Routesinbrabant.nl.
Bron: visitbrabant.com
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!