Bloemencorso van Zundert
In Nederland bloemenland zijn bloemencorso’s een aloude traditie die tot op de dag van vandaag nog steeds in ere wordt gehouden. In heel Nederland zijn er jaarlijk…
Startplaats: Roosendaal, Noord-Brabant | knooppuntroute
Fietsroute
42 Km (± 2:48 ) | Noord-Brabant | Het weer op de route 0 °C 0bft
Dicht bij de grens tussen Noord-Brabant en Zeeland ligt Bergen op Zoom. Vestingbouwkundige Menno van Coehoorn beschouwde deze stad als zijn perfecte vesting.
Knooppunt 76: Bergen op Zoom
Bergen op Zoom heeft een rijke geschiedenis. In de beginjaren was het een belangrijke handelsstad; ze lag aan de Oosterschelde, wat in die tijd nog de Scheldemonding en dus de toegang naar Antwerpen was. Toen de Oosterschelde verzandde en de Westerschelde de Scheldemonding werd, ontwikkelde Bergen op Zoom zich tot belangrijke vestingstad. Menno van Coehoorn nam eind 17de eeuw de bestaande vestingwerken onder handen. Zo ontstond de meest uitgebreide vesting van Nederland, met veel bastions, ravelijnen, lunetten en ondergrondse gangenstelsels. Deze vesting werd gezien als zijn meesterwerk. Van de vestingwerken is weinig overgebleven. Het meest opvallend is de Gevangenpoort, die nog uit de 14de eeuw dateert.
Ook zijn er gangenstelsels teruggevonden onder de stad. Wel zijn er in de stad verschillende andere bezienswaardigheden, waarvan je de meeste ter hoogte van de Grote Markt vindt. Voorbeelden zijn De Sint-Gertrudiskerk, de Grote Markt met haar historische panden, het oude stadhuis, Theater De Maagd – de voormalige Kerk van de Heilige Maagd Maria-Tenhemelopneming – en het Markiezenhof.
De Brabantse Wal
De Brabantse Wal markeert de overgang tussen de laaggelegen Zeeuwse landen en de hoger gelegen Brabantse zandgronden. De stuwwal slingert van Ossendrecht, via Hoogerheide, Woensdrecht, Bergen op Zoom en Halsteren richting Steenbergen. De Brabantse Wal is duidelijk herkenbaar in het landschap omdat sommige punten tot ruim 20 meter boven NAP komen. Dit gebied is door de hogere zandgronden een waardevol natuurgebied en is aangemerkt als Natura 2000-gebied.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!