Bloemencorso van Zundert
In Nederland bloemenland zijn bloemencorso’s een aloude traditie die tot op de dag van vandaag nog steeds in ere wordt gehouden. In heel Nederland zijn er jaarlijk…
Startplaats: Roosendaal, Noord-Brabant | knooppuntroute
Fietsroute
51 Km (± 3:24 ) | Noord-Brabant | Het weer op de route 0 °C 0bft
Duik in het verleden en ontdek de stad van Willem van Oranje, vader des vaderlands: vestingstad Willemstad. Deze route brengt je ook langs de mooiste forten van Noord-Brabant: Fort Sabina en Fort Bovensluis.
Fort Bovensluis ligt tussen de Noordschans en vesting Willemstad, aan de rivierarm Hollands Diep. Het werd aangelegd in 1861-1862. Het diende waarschijnlijk ter vervanging van een batterij voor het geschut van Fort Haaren uit 1673. Toen Fort Bovensluis gebouwd werd, werd het vervallen Fort Haaren gesloopt. Er kwamen vier kanonnen, Coehoornmortieren, een natte gracht en een redoute. Het verdedigingsnetwerk diende als kazerne met 188 militairen. In de twintigste eeuw werden er betonnen bunkers ingegraven. Nadat het fort zijn militaire functie verloor, werd het gebouw in 1953 een koelhuis voor aardappelen. Nu kun je er genieten van een hapje en een drankje in het restaurant. Je kunt er ook blijven slapen, in het recreatiepark Bovensluis.
Willemstad is genoemd naar prins Willem van Oranje. Hij gaf zelf opdracht om deze vestingstad te bouwen. De oplevering van de stad maakte hij niet meer mee; hij werd een jaar eerder vermoord in Delft (10 juli 1584). De stad heette eerst Ruigenhil, maar na de dood van Willem van Oranje werd de naam veranderd in Willemstad. De band met Oranje is er nog steeds; ook nu nog draagt Koning
Willem-Alexander de titel ‘Heer van Willemstad’. Tegenwoordig behoort Willemstad tot een van de best bewaarde vestingsteden van Nederland. Het heeft een prachtig historisch centrum, vele monumenten en intacte vestingwerken.
Fort Sabina in Heijningen is een kustverdedigingswerk. Het werd in 1811 gebouwd in opdracht van Napoleon en verder uitgebreid onder koning Willem III (1880–1883). Het fort is van het zogenaamde type Tour Modèle en hiervan bestaan er in Nederland slechts drie. Fort Sabina is daarvan het grootste. In de Tweede Wereldoorlog schuilden er honderden burgers op Fort Sabina. In de jaren vijftig en zestig diende het fort als munitieopslag. Tegenwoordig zijn er veel evenementen op het gebied van kunst, cultuur en natuur. Je kunt het fort in het weekend gratis bezoeken. Bij Brasserie de Kletsmajoor kun je terecht voor een hapje en een drankje of een van de speciale fortbieren.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!