Fietsroute
Fietsroute Duinen Den Helder-Callantsoog
47 Km (± 3:08 ) | Noord-Holland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Fietsroute
47 Km (± 3:08 ) | Noord-Holland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Het duingebied tussen de plaatsen Den Helder en Callantsoog is aangemerkt als beschermd Natura 2000-gebied. We nemen je mee langs dit mooie deel van de Noordzeekust.
Het duingebied is samengesteld uit verschillende afzonderlijke gebieden: de Grafelijkheidsduinen, de Donkere Duinen, de Noordduinen en het Kooibosch. Een groot deel van het gebied was vroeger een eiland, maar in de loop der jaren is het aan het vasteland vastgegroeid.
De Donkere Duinen vormen een duinbos dat grenst aan de Grafelijkheidsduinen. Het is in 1917 aangelegd als naaldbos, maar het bos verandert steeds meer in een loofbos. De aanleg van het bos ging niet zonder slag of stoot. Zo vreesde het Zoölogisch Station in Den Helder, het huidige NIOZ, voor een verlies van waardevolle vochtige duinvalleien met bijzondere planten.
De Grafelijkheidsduinen liggen tussen de Donkere Duinen in het zuiden en de Huisduinerpolder in het noorden. De naam van het gebied is ontleend aan de Graven van Egmont, die dit gebied lang geleden in bezit hadden. Halverwege de 19de eeuw werd het gebied in gebruik genomen als waterwingebied, waardoor het op den duur sterk verdroogde. Na het stoppen van de waterwinning, steeg het grondwaterpeil en keerde een groot deel van de vroegere begroeiing – waaronder orchideeën – terug.
Den Helder is de thuishaven van de Nederlandse marine. Een bezoekje aan het Marinemuseum of een rondvaart door de haven is dan ook zeker de moeite waard. Maar in de stad is nog veel meer te beleven: van leuke musea tot gezellige winkelstraatjes en horecagelegenheden.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!