Molens en Beatles
Een fietsroute in het teken van molens en muziek. Op deze route kom je niet langs een maar vier bijzondere musea. Bij het startpunt tref je meteen het eerste…
Startplaats: Schermerhorn, Noord-Holland | knooppuntroute
Fietsroute
43 Km (± 2:52 ) | Noord-Holland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Op deze route nemen we je mee door de gevarieerde en prachtige natuur van het Gooi, aan de zuidoostkant van Hilversum en Loosdrecht.
De route start ter hoogte van Vliegveld Hilversum. Dit vliegveld heeft vooral een recreatieve functie: jaarlijks komen duizenden bezoekers hier de vliegbewegingen bekijken of een rondvlucht of parachutesprong maken. Naast een vliegclub, een zweefvliegclub en een parachuteclub zitten er bedrijven die zich specialiseren in luchtfotografie, luchtreclame, luchttaxi, vliegtuigonderhoud en -verhuur en vlieglessen.
Ernaast ligt het Loosdrechtse bos, dat vooral bestaat uit naald- en loofbomen. Daarnaast ligt de Hoorneboegse Heide. Dit natuurgebied van zo’n 190 hectare wordt begraasd door runderen, waardoor het een open gebied blijft en de kenmerkende heidevegetatie in stand kan blijven. Door de vondst van 15 tot 20 grafheuvels en de aanwezigheid van prehistorische raatakkers heeft de Hoorneboegse Heide de status van archeologisch monument verkregen.
Naast de Hoorneboegse Heide ligt de Zwarte Berg, een historisch natuurgebied dat vroeger de naam Gooiersbosch droeg. Dit bos is in de 16de eeuw volledig gekapt, waarna het hout – naar verluidt – werd gebruikt voor de bouw van het stadhuis van Naarden. Het tegenwoordige bos bestaat vooral uit grove dennen, die allemaal door de mens zijn geplant. Vanaf de Zwarte Berg fiets je naar De Zuid. Een eeuw geleden was dit één groot open heidegebied, maar tegenwoordig bestaat het uit meerdere aaneengesloten (bos)gebieden, zoals Bosberg, Hengstenberg, Dassenbos en het Erfgooiersbos. Oorspronkelijk waren dit productiebossen, waarvan het hout bedoeld was voor de mijnen in Zuid-Limburg, maar tegenwoordig worden ze steeds meer omgevormd tot natuurlijke bossen met een gevarieerde begroeiing.
Verderop liggen het Hilversums Wasmeer en het Laarder Wasmeer. Deze plassengebieden staan bekend om de unieke vegetatie die hier door de zure en voedselarme bodem kon ontstaan. Beide gebieden zijn helaas niet vrij toegankelijk, maar de route brengt je er wel zo dicht mogelijk langs.
In het Smithuyserbos – genoemd naar tabakshandelaar Pieter Johannes Smithuysen – staat een opvallend bouwwerk: de Wolfsdreuvik (Wolfsheuvel). Dit is een uitkijktoren die qua ontwerp duidelijk geïnspireerd is op een middeleeuws kasteel. Neem vooral even de tijd om de toren te beklimmen en van het uitzicht te genieten.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!