Molens en Beatles
Een fietsroute in het teken van molens en muziek. Op deze route kom je niet langs een maar vier bijzondere musea. Bij het startpunt tref je meteen het eerste…
Startplaats: Schermerhorn, Noord-Holland | knooppuntroute
Fietsroute
56 Km (± 3:44 ) | Noord-Holland | Het weer op de route 0 °C 0bft
De fietsroute start bij knooppunt 21, waar een veerdienst over het Noordhollandskanaal de gemeentes Landsmeer en Waterland verbindt. Aan de overkant van het water ligt Ilpendam. Deze voormalig zelfstandige gemeente maakt tegenwoordig deel uit van de Landsmeer en Waterland. De Hervormde Kerk en een door Gerrit Rietveld ontworpen woonhuis behoren tot de bezienswaardigheden. De route brengt je langs verschillende waterwegen en kleine dorpjes naar de kust van de Gouwzee en het Markermeer.
Over de Waterlandse Zeedijk kom je uit in Marken. Dit voormalige vissersdorp is een toeristische trekpleister, mede dankzij de opvallende klederdracht, de houten huizen op palen en de verhogingen waarop werd gebouwd, de zogenaamde werven. Vrijwel geheel Marken is een beschermd stadsgezicht en veel van de woonhuizen behoren tot ofwel de gemeentelijke monumenten of de rijksmonumenten. Een hiervan is de imposante Hervormde kerk, een pseudobasiliek uit het begin van de 20ste eeuw. Opvallend aan deze kerk is het feit dat aan het plafond scheepsmodellen hangen die getuigen van de voormalige functie van het dorp.
Met een pont vervolg je de fietsroute naar Volendam. Evenals Marken is deze plaats een toeristische trekpleister door onder andere de klederdracht, vissersboten en het Volendams dialect. In Volendam kun je verder genieten van de haven, de visafslag, musea die gewijd zijn aan de rijke geschiedenis van Volendam, de Sint-Vincentiuskerk en de Stolphoevekerk, welke opvallend is omdat deze in de vorm van een stolphoeve gebouwd is.
Aan Volendam grenst Edam. Hoewel deze plaats natuurlijk bekendstaat om de kaas is het oude stadscentrum ook een bezoek waard. Er is een prachtige kerk, de Grote of Sint-Nicolaaskerk, gebouwd in de laatgotische stijl en veel woonhuizen zijn verheven tot rijksmonument.
De volgende grotere plaats op de route is Monnickendam. Deze plaats was een belangrijke stad in de handel met de Oostzeelanden. Gedurende de geschiedenis heeft deze plaats enkele rampen ondervonden: er waren meerdere grote branden en twee pestepidemieën. In de historische binnenstad zijn nog prachtige monumenten te vinden, waaronder de Grote of Sint-Nicolaaskerk, de Speeltoren en de Waag. Vanaf Monnickendam leidt de fietsroute via Ilpendam terug naar het beginpunt.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!