Fietsroute
Fietsroute Klein Giethoorn en de oudste stad van Westfriesland
53 Km (± 3:32 ) | Noord-Holland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Fietsroute
53 Km (± 3:32 ) | Noord-Holland | Het weer op de route 0 °C 0bft
We nemen je mee door Westfriesland, door historische plaatsen, uitgestrekte tuinbouwgebieden en langs de voormalige Zuiderzee.
Welkom in de oudste stad van Westfriesland: Medemblik kreeg al in 1289 stadsrechten van graaf Floris V van Holland. Tot de ingebruikname van het Noordhollandsch Kanaal in 1824 was Medemblik een welvarende handelsstad, wat nog duidelijk terug te zien is in het aantal historische panden en pakhuizen in het centrum van de stad. Het meest opvallende bouwwerk is de voormalige dwangburcht van Floris V, die nu bekendstaat als Kasteel Radboud. Andere bijzondere gebouwen in de binnenstad zijn bijvoorbeeld 't Graenpakhuys De Wolff, het kloosterhuis naast de Sint-Martinuskerk, de Waag en het voormalige weeshuis.
De route neemt je ook mee naar Opperdoes, een dorpje dat vooral bekendstaat vanwege het aardappelras Opperdoezer Ronde, een van de weinige producten uit Nederland met een beschermde oorsprongsbenaming. Maar deze aardappel is niet het enige interessante aan het plaatsje. Het wordt ook wel Klein Giethoorn genoemd. Dit komt door de vele bruggetjes waarmee de historische woonhuizen en -boerderijen toegankelijk zijn.
Ook het dorpje Twisk is bijzonder: het dorpsbeeld bestaat uit stolpboerderijen, typische West-Friese boerderijen en woonhuizen, waarvan vele nog uit de 18de en 19de eeuw dateren.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!