Molens en Beatles
Een fietsroute in het teken van molens en muziek. Op deze route kom je niet langs een maar vier bijzondere musea. Bij het startpunt tref je meteen het eerste…
Startplaats: Schermerhorn, Noord-Holland | knooppuntroute
Fietsroute
35 Km (± 2:20 ) | Noord-Holland | Het weer op de route 0 °C 0bft
Al fietsend verken je op deze waterroute de natuurlijke grens van Noord-Holland en Flevoland, langs de oevers van het Gooimeer.
Huizen ligt, net als veel plaatsen in de omgeving, aan de voormalige Zuiderzee. Tot 1400 was Het Gooi één kerkgemeente. De dorpen en gehuchten uit de omgeving scheidden zich langzaam af richting Naarden, net als Huizen. Huizen was lang een vissersdorp en de visserij beleefde zijn hoogtij in de 19e eeuw. Hier werd in die tijd de prijs van de haring bepaald en er werd bokking gerookt. De kronkelstraatjes stonden dan blauw van de rook. In de eerste helft van de 20ste eeuw was de visserij in Huizen alweer op zijn retour.
Het Gooimeer is ontstaan bij de inpoldering van Flevoland. Voor die inpoldering was het meer onderdeel van de Zuiderzee. De zuidoever van het Gooimeer is een Natura 2000-gebied, samen met het nabijgelegen Eemmeer. Het is een algenrijk gebied met aan de kant van het Naardermeer een moeras. Voor vogelaars is dit gebied een uitstekende plek om onder andere de slobeend, het nonnetje, de meerkoet en de fuut te spotten.
Op deze fietstocht steek je het Gooimeer over naar Flevoland. Hier fiets je langs de oever, door een van de stadsbossen van Almere: het Cirkelbos. Dit jonge polderbos bestaat vooral uit hazelaren, beuken en elzen. Door het bos stroomt de Gooimeerbeek met het kwelwater uit het Gooimeer. Kwelwater is grondwater dat onder druk uit de bodem komt. Het ontstaat door een ondergrondse stroom van een hoog gebied naar een laag gebied. In het Cirkelbos ligt ook het Museumbos, een stuk bos met kunstobjecten van Stichting Bosland. Via het bos kom je ook bij Almere-Haven. Dit is het oudste deel van Almere. De eerste woningen werden in 1976 opgeleverd en de eerste bewoners, vooral Amsterdammers, trokken na die tijd in. Almere-Haven heeft iets weg van een Zuiderzee dorp, al is het natuurlijk niet zo oud.
Naarden, en dan vooral Naarden-Vesting, is een en al monument. De vestingstad is een van de best bewaarde vestingsteden van Europa. Als onderdeel van de Hollandse Waterlinie werd de vesting gebruikt voor allerlei doeleinden, maar vooral als wapenopslag en als soldatenverblijf. Door de goede staat van de vesting is een groot deel van de geschiedenis terug te zien en daarom zit ook het Nederlands Vestingmuseum op deze locatie.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!