Molens en Beatles
Een fietsroute in het teken van molens en muziek. Op deze route kom je niet langs een maar vier bijzondere musea. Bij het startpunt tref je meteen het eerste…
Startplaats: Schermerhorn, Noord-Holland | knooppuntroute
Fietsroute
36 Km (± 2:24 ) | Noord-Holland | Het weer op de route 0 °C 0bft
De wind in de rug, de zon op je gezicht en op de achtergrond hoor je het geluid van meeuwen en de zee. Fietsen is de allermooiste manier om Texel te verkennen! Het eiland heeft maar liefst 140 km fietspad. Ontdek de ongerepte natuur tijdens deze route.
Een groot deel van de Texelse natuur ligt in Nationaal Park Duinen van Texel. Dat beslaat het gehele duingebied van Texel inclusief het bos: van het uiterste zuidpuntje op De Hors tot en met het duingebied bij de vuurtoren, de meest noordelijke punt. Nergens in Nederland vind je op zo’n beperkte oppervlakte zoveel verschillende landschappen. Denk aan kleurige heidevelden, bijzondere kwelders, natte duinvalleien, droge duinen, loof- en dennenbos en uitgestrekte stranden. Er zijn ook veel soorten dieren en planten aanwezig.
De Koog is een van de oudste dorpen op Texel. Het is ontstaan in de veertiende eeuw en destijds was het een vissersdorp. Helaas verzandde het ondiepe zeegat in de zestiende eeuw en kon er niet meer worden gevist. De vissers trokken weg en er is vrijwel niets over van het oude vissersdorpje. Alleen de kerk midden in het dorp, uit 1415, en een huisje ernaast herinneren aan die tijd. Tegenwoordig staat De Koog vooral bekend als toeristische badplaats. In de gezellige Dorpsstraat kun je winkelen, een terrasje pakken of lekker uit eten. In de Koog kun je ook een uitstapje maken naar Ecomare of Juttersmuseum Flora.
Waddenpolder Waalenburg is het eerste en grootste weidevogelreservaat van Nederland. In het voorjaar en de zomer geniet je van zeldzame orchideeën en de vele weidevogels, zoals de grutto en tureluur. Vroeger was dit een kweldergebied. Dat is nog steeds terug te zien aan de oude kreken en de kwelderplanten die er voorkomen, zoals zeekraal en schorrenkruid. De polder ontstond in 1654 door de aanleg van de Ruigendijk. Het open landschap, met aan de horizon karakteristieke weidemolentjes, geeft je een idee hoe elke polder in Nederland er ooit uitzag. Natuurmonumenten beschermt de natuur op Texel. Waalenburg was de eerste aankoop in 1909.
Voor alle vragen over deze fietsroute, kunt u contact opnemen met de redactie van Fietsen123.
Fietsen123 maakt gebruik van de routeplanner van de Fietsersbond en is niet verantwoordelijk voor tussentijdse wijzigingen in het Nederlandse fietsknooppuntennetwerk.
Meldingen over ontbrekende of beschadigde fietsknooppuntborden kunt u kwijt op de website meldpuntroutes.nl.
Kloppen de nummers van de knooppunten niet? Dan kunt u dat melden bij de Fietsersbond.
Meer informatie over het beheer en het onderhoud van de Nederlandse fietsknooppunten vindt u in dit artikel: Fietsen met knooppunten: soms gaat het mis.
Wij wensen u veel fietsplezier!